Булгариенхилфе дари 5200 евро на социални заведения в община Елена

Животът

24-01-2015, 14:53

Снимка:

Община Елена

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Немската организация Булгариенхилфе дари 5200 евро на социални заведения в община Елена, съобщиха от общинската администрация. 4000 от тях бяха използвани за разкриване на социална кухня към домашния патронаж, която отвори врати в края на 2014 г. в навечерието на Коледа. Услугата, която е за втора поредна година, дава топъл обяд на 40 лица – хора с увреждания и социално слаби. С останалите 1000 евро бяха купени и дарени хранителни продукти на Защитено жилище за хора с умствена изостаналост – с. Илаков рът и на Дом за деца и младежи с умствена изостаналост „Надежда” – с. Илаков рът. На дома  бе предоставена и допълнителна сума от 200 евро за закупуване на ученически и занимателни принадлежности за децата потребители на заведението.

Дарението бе направено лично от председателя на благотворителната организация Юрген Мюлер, чиято визита бе вчера в балканския град. Г-н Мюлер бе придружен от още четирима членове на Булгариенхилфе, сред които и Изабел Шимидова – представител на организацията за област Велико Търново.

Гостите от Германия бяха посрещнати първо от кмета на Елена инж. Дилян Млъзев, с когото обсъдиха състоянието на социалните заведение в общината. По-късно градоначалника и Юрген Мюлер визитираха домашния патронаж, където се включиха в приготвянето и раздаването на храната на потребителите на кухнята. От немската организация посетиха дома и защитеното жилище в Илаков рът, където се запознаха отблизо с проблемите и нуждите на социалните центрове.

В последните години от организацията са правени дарения на болницата в Елена, дарявани са дрехи, хранителни продукти, функционира за втора поредна година социална кухня. Юрген Мюлер споделя, че обича град Елена и еленчани и за него е чест да подпомага хората с нисък социален статус.

В немската благотворителна организация Булгариенхилфе членуват 150 души. Всяка година те правят дарения на социални заведения в област Велико Търново, което се оценява високо от институциите и обществото.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов