Министър Ненчев:Надяваме се до края на годината да увеличим бюджета за отбрана с 2%

Животът

24-01-2015, 17:53

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

"Имаме воля да предоставим десетки поделения на Агенцията за бежанците"-заяви той

Надяваме се до края на годината да увеличим бюджета за отбрана с 2%. Това каза при посещението си във Велико Търново министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде Радио „Фокус". Той допълни, че след актуализацията бюджетът за отбрана трябва да бъде малко над 77 милиона лева. „Надявам се това да стане до края на година. На този етап не би трябвало да имаме някакви сериозни проблеми, но вероятно те ще бъдат по-осезаеми в средата на годината.”, заяви министърът на отбраната.
По отношение на критиката отправена от генералния секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг, Ненчев посочи, че не е добре, когато една страна-член на НАТО не изпълняваме своите задължения. Той припомни, че споразумението е подписано през септември от българския президент, а в момента страната ни не изпълнява задълженията си. 
Министър Ненчев пдаде пример с Украйна, чиито бюджет, преди анексираното на Крим е бил едва 1%, а сега е нараснал на 5%. „Но и на 10% да нарасне, Крим според мен е загубен. Така че ние би следвало да бъдем готови за всякакви обстоятелства, още повече да отчитаме средата на сигурност към този момент. Така че разчитам, вярвам че ние имаме сили и възможности да актуализираме бюджетът за отбрана още в рамките на тази година, за да покажем добра воля и да бъдем съпричастни към нашите партньори”, допълни министър Ненчев.

"Имаме воля да предоставим десетки поделения на Агенцията за бежанците."Освен това по думите му има опасност от нова бежанска вълна в следващите няколко месеца. В момента базите на Министерството са заети на 60%, но то разполага с още десетки на територията на цялата страна, които при необходимост може да предостави. Те обаче не отговарят на условията. Има нужда да се ремонтират, да се освежат и да се приведат във вид, съобразен с нормите на Закона. Министър Ненчев заяви, че от началото на мандата си не е предоставял бази на Агенцията за бежанците. 
Що се касае до връщането на имоти, собственост на Министерството, на общините, министър Ненчев заяви, че гледа на това положително. По думите му обаче с оглед на орязания бюджет на Министерството, има предложение тези имоти да бъдат обявени за публична продан и парите да останат в рамките на Министерство на отбраната. Той бе категоричен, че те ще се ползват за цели свързани с отбраната. „И двата варианта са възможни. На част от общините имотите ще бъдат предоставени, но смао когато имаме много ясни гаранции. Обръщам внимание на това, че тези имоти ще бъдат използвани за публични нужди. Има практика ние да ги даряваме на общините, а по-късно общината да ги продаде. Това е нещо, което аз не бих подкрепил”, заяви министър Ненчев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов