Кмет доизплати кредит на бедна жена

Животът

26-01-2015, 14:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Кметът на Златарица Пенчо Чанев поел доизплащането на заема на бедна жена от града. 49-годишната Тодора Г. теглила 1000 лв. през юли 2012 г. от фирма за бързи кредити, за да направи сватба на дъщеря си, пише вестник "Борба". Тя работи в местна фирма, но въпреки това нито една банка не й дала заем. Кредиторите обаче обложили сумата с убийствена лихва и се оказало, че работничката за 4 години трябва да издължи над 4000 лв. 
Заплатата на жената била 350 лв., а по заема плаща по 84 лв. всеки месец. Съпругът й починал и тази зима закъсала с две вноски. От финансовата институция я заплашили със съдия-изпълнител и тя отишла да търси помощ от кмета. Оказало се, че издължила 2700 лв., но й оставали още 1800 лв. и на практика е заробена. 
„Дадох на жената по 200 лв. лични пари. Тръгнах обаче с нея в офиса на тази фирма в Горна Оряховица. Там се държаха лошо и ме питаха какъв съм, защо съм и кой съм. Обясних, но не разбрах защо, след като кредитът вече е издължен, защото на жената помогнаха и други добри хора, не искат да го приключат. Заради това ще търся адвокати. Този абсурд у нас с фирмите за бързи кредити трябва да спре”, заяви Пенчо Чанев.
От офиса на дружеството поискали 60 лева за справка по кредита на Тодора, но кметът отказал и ги пратили да звънят на национален телефон, с който връзката била мисия невъзможна. Накрая Пенчо Чанев успял да се свърже и да попита за финала на въпросния заем, но това щяло да стане идната седмица.
"...Стана ми жал за жената, защото я познавам и знам, че работи от тъмно до тъмно, а едва скърпва двата края. Затова съм тръгнал да помагам. За съжаление, обаче има още много хора на същия хал", коментира Пенчо Чанев. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов