Одобриха държавния план-прием за учебната 2015/16 година

Животът

27-01-2015, 16:32

Снимка:

Областна администрация Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Заседание на постоянната комисия по заетост се проведе днес в Областна администрация Велико Търново. Заседанието беше открито от заместник областният управител Любомира Попова. На него присъстваха представители на общините, началниците на Бюрата по труда, на различни териториални структури, на синдикатите, на работодателски и браншови организации. Целта на днешното заседание бе подготовката на проект и утвърждаване на държавния план-прием в държавните и общински професионални и профилирани гимназии, и средни общообразователни училища с професионални паралелки. РИ на МОН  представи  на комисията  предложение за  държавен план-прием за учебната  2015-2016 година, базирайки се на направените предложения от директорите на професионални   и профилирани гимназии и СОУ. 7 пъти по-малко в сравнение с миналата година са учениците, които завършват седми клас през 2015 година. Броят им е за цялата област. Разкриват се три нови паралелки. От СОУ “Вела Благоева” има заявка за “Предприемачество”. Професионалната гимназия по жп транспорт в Горна Оряховица предлага разкрива
 не на специалността  “Осигурителни и комуникационни системи в железопътната инфраструктура”.  Хуманитарната гимназия е с предложение за две паралелки след 7 клас – едната  с хуманитарен профил, а втората е професионална  в направление “Здравен асистент”.
781 са осмокласниците в региона, със 149 по-малко от миналата година. Те могат да избират между 39 паралелки - 26 професионални, 8 непрофилирани и 5 профилирани. Областната комисия гласува и въвеждането на възможността да се предлагат “защитени професии”. Изискването е те да са необходими на бизнеса и да са предварително заявени от работодателите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)