Даниел Панов посрещна на работна закуска почетни граждани и бивши кметове

Животът

27-01-2015, 16:23

Снимка:

Община Велико Търново

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов събра на традиционната в началото на всяка година работна закуска почетните граждани и бившите кметове на Старата столица.

В началото на срещата г-н Панов отправи благопожелания към всички за здраве и успехи през годината. Изрази удовлетвореността си от факта, че тази работна закуска се превръща в своеобразен консултативен съвет, на който се дискутират важните предстоящи събития през годината.

Като приоритет за 2015-та година Даниел Панов посочи организирането и провеждането на националните чествания за отбелязване по достойнство на 830 – годишнината от въстанието на Асен и Петър и поставяне основите на Втората българска държава.

Кмета информира участващите в работната закуска, че предстои през февруари с решение на Министерски съвет да бъдат отпуснати средства за осигуряване на честването. Предстои решение и за отпускане на средства от правителството за реализация на проекта за хълма Трапезица. Той изрази очакванията си реализацията на проекта да приключи през 2016 г. с началото на туристическият сезон и хълмът да бъде отворен за посещение.

В рамките на честванията ще бъдат извършени ремонти на църквата „Св.Димитър“ и на калдаръмената настилка в двора на храма“-заяви г-н Панов.

Честванията на годишнината от значимото държавническо събитие ще започнат на Празника на велико Търново – 22 март и ще продължат до 22 март 2016 година.

Даниел Панов се обърна към присъстващите да бъдат активни в предлагането на идеи за събития, в рамките на честването. Той апелира към участниците да помогнат за установяване на контакт и изпращане на покани към всички, които са били ангажирани с подготовката и реализацията на програмата за честване на 800- годишнината от въстанието на Асен и Петър преди 30 години. „Дължим внимание, почит и признателност на всички тези хора“-каза Даниел Панов

 Проф. Иван  Харалампиев предложи част от честването на 830 годишнината от въстанието на Асен и Петър да бъде организирането на престижна научна конференция с международно участие. Даниел Панов изрази готовност такова събитие да бъде включено в програмата и заяви очакване Великотърновски университет „Св.Св.Кирил и Методий“ да бъде инициатор и организатор на научният форум.

Господин Георги Стефанов припомни  за съществуването на идеята да се постави на подходящо място в градска среда бюст- паметника на Христо Ботев. Даниел Панов пое ангажимент да провери дали е възможно това да стане в навечерието на Празника на Велико Търново 22 март.

На въпрос на  архитект Иван Чолаков дали  стартиращият проект за саниране на многофамилни жилищни сгради ще става след съгласувани с архитектурното съсловие проекти Даниел Панов заяви, че ще се съгласуват цветови решения и оформяне фасадите на саниращите се сгради за да имат добър естетически вид и като ансамбли от сгради. Кмета изрази очакването си реално процеса на саниране да започне през месец юни тази година.

Проф. Иван Харалампиев заяви, че всички, като общност сме длъжници към  паметта за гроба на Св. Патриарх Евтимий в Бачковският манастир. Даниел Панов изрази готовност при становище от страна на историците да се потърси разрешението и съдействието на Българска православна църква за да се окаже почит към паметта на един от най-изявените български духовни водачи.

В края на работната закуска Кмета на Община Велико Търново Даниел Панов отправи покана към всички през втората половина на месец февруари на втора среща, за да се чуят и обобщят всички идеи и предложения за важните обществени събития през 2015 година.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов