Адвокати от Велико Търново ще платят 3000 лева глоба за клевета на свой колега

Крими

28-01-2015, 11:29

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Потърпевшият ще съди държавата в Страсбург

Адвокатската гилдия във Велико Търново пое да плати глобата от 3000 лева на единствения осъден за клевета по частен път действащ адвокат у нас, пише вестник „Борба”. Решението на адвокатския съвет е обявено тази събота на отчетно събрание на гилдията в старата столица, в която членуват окобо 250 адвокати. 37-годишният търновец адвокат Венцислав Точков е осъден за клевета от Русенския окръжен съд в края на миналата година и засега случаят е единствен в страната. Той е бил служебен защитник на 80-годишен от Свищов, срещу когото са били заведени няколко частни дела за клевета. Делата са се гледали в Русе и Бяла. Адвокат Точков е осъден от Окръжния съд в Русе заради произнесената в полза на подзащитния му пледоария: „Подзащитният ми е близо 80-годишен пенсионер, страдащ от тежка форма на диабет и с видно от представеното по делото доказателство за психични проблеми. Тежкото му здравословно и емоционално състояние е причинено основно от психическия тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител”, цитира точните си думи вчера пред „Борба” адвокат Венцислав Точков.
Русенският окръжен съд преценил, че тези думи са клеветнически, и признава адвоката за виновен по чл. 78 а от НК, като му налага глоба в размер на 1500 лв., уважава гражданския иск на тъжителя за сумата 2000 лв. и му присъжда разноски за близо 800 лв. Присъдата не подлежи на обжалване пред върховен съд и е влязла в сила. 
„..По този начин колегата, защитавайки интересите и правата на подсъдим, и то в качеството си на служебен адвокат, беше осъден и следваше да плати над 4000 лв. Адвокатският съвет взе решение и сезира Висшия адвокатски съвет за случая. От своя страна Висшият адвокатски съвет прие декларация до Висшия съдебен съвет, в която остро осъди незаконосъобразния акт и поиска за в бъдеще да не се допускат подобни съдебни грешки...”, казаха от адвокатския съвет във Велико Търново. Оттам уточниха, че заради това покриват разходите на своя колега в размер на 3000 лева.
„...Адвокат съм от няколко години. Поех служебната защита на този дядо от Свищов и не съм изрекъл нито една клевета. Бях шокиран от присъдата на Русенския окръжен съд срещу мен. Семейството ми е стресирано и се пита дали трябва да продължа да защитавам хората, след като аз самият съм в такава ситуация. Адвокат Даниела Доковска е входирала искане за възобновяване на въпросното дело пред главния прокурор, а аз самият ще съдя държавата в Страсбург. Много съм благодарен на колегите от Влико Търново и на всички от страната, които ме подкрепят”, каза още вчера адвокат Точков.

ИСТОРИЯТА, ЗА КОЯТО Е ОПРЕДЕЛЕН СЛУЖЕБНИЯТ АДВОКАТ

ВЪПРОСНИЯТ СЪДЕБЕН СПОР Е между дядо Асен Хр. и граничния полицай Боян С. от Свищов и има своята предистория. През пролетта на 2007 г. пенсионерът сключил договор с полицая за покупко-продажба на свой имот в Свищов – част от къща и 1/2 идеална част от общите части. След това между двамата възникнали разногласия и дядо Асен поискал сделката да бъде разтрогната. Година по-късно ВКС провъзгласил нищожността й, а това довело до открит конфликт между двамата мъже. В края на 2008 г. Асен получил осъдителна присъда заради закана за убийство, след което започнал да се жали пред различни инстанции. Това провокирало Боян да заведе 5 наказателни дела от частен характер срещу пенсионера в рамките на 3 г. За служебен защитник на едно от тях бил определен адвокат Точков. Заради отвод на съдии от Свищов делото било гледано в Районния съд в Бяла и след като излязло решението, било обжалвано в Русе. По време на съдебно заседание пред Окръжния съд в Русе на 3 октомври 2013 г. Точков защитил Асен, като казал, че тежкото му състояние е в резултат на психически тормоз, нанесен му през годините от частния тъжител. Това обвинение засегнало полицая и той завел дело срещу адвоката. Русенският районен съд оневинил служебния защитник, но Боян обжалвал пред Окръжния съд в Русе, който отредил точно обратно и осъдил адвоката.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов