Румен Петков: Високите сметки за ток няма да разклатят правителството, ако се наложат сериозни глоби

Животът

29-01-2015, 16:32

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Заместник-председателят на АБВ инициира диалог за бъдещето на енергетиката в България

Глобата за енергоразпредалителната компания, която изпрати фактура със сериозно набъбнали сметки, заради грешка в софтруера, да бъде към максималната, настоява Румен Петков. „Ако веднага ДКЕВР вземе мерки и се наложат глоби, правителството няма да се разкрати“,заяви заместник-председателят на АБВ на пресконференция днес в старата столица. Според него регулаторният орган изпълнява функцията на ветропоказател, а трябва да даде усещане за сигурност на гражданите.

Петков алармира за сериозна опасност от превръщането на България в изцяло енергийно зависима държава. Той подчерта, че спирането на проекта „Южен поток“ трябва да накара политическите лидери да направят анализ на енергийната политика на страната и да бъдат предприети перспективи, които да променят положението, в което е изпаднала България при управлението на кабинета „Орешарски“. „Ако приемем, че ние не отиваме към изграждането на Белене, тъй като тези дни стана ясно, че американската компания няма намерение да го финансира, то след 10 години ние излизаме от списъка със страни производители на атомна енергия за мирни цели“, заяви Петков. Той уточни, че със спирането на „Южен поток“ се губят 5 000 работни места и развитието на мащабна индустрия в морската ни столица Варна.

Ексвътрешният министър категорично отхвърли идеята за добиване на шистов газ в България. Той се позова на доклада на губернатора на Ню Йорк, който не разрешил извличането на веществото, заради начина по който се добива, тъй като вреди на околната среда. Петков смята, че подобен процес би нанесъл сериозни щети на Добружда и Черно море.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов