Стартира реконструкцията на уличното осветление в Горна Оряховица

Животът

31-01-2015, 12:28

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Проектът е на стойност близо 300 000 лева

Стартира реконструкцията на уличното осветление в Община Горна Оряховица. Подписан бе протокол между Общината и представители на фирмата изпълнител – испанската „Етралукс”, с който се сложи начало на дейностите. Така реално проектът за подмяна на уличното осветление навлезе в същинската си част.

Проектът се финансира по Фонд „Козлодуй”, а стойността му е 280 802 евро. „Радвам се, че този толкова дълго чакан проект ще се реализира”, каза на срещата с изпълнителите кметът инж. Добромир Добрев.

Община Горна Оряховица бе одобрена от Фонд „Козлодуй” за рехабилитация на уличното осветление още през 2012 г.

Бенефициент по проекта е Министерството на икономиката, което проведе и цялата процедура по избор на изпълнител. Дейностите стартират едва сега заради обжалвания от страна на други кандидати. След края на процедурните спънки държавата избра „Етралукс”, като испанската фирма спечели два от трите лота по Фонд "Козлодуй". Това означава, че ще подменя осветлението в общо 13 общини в България, сред които и Горна Оряховица.

Реализирането на проекта ще намали сметките за улично осветление с между 10 и 20%. В цифри това означава, че енергоспестяващите лампи, които ще бъдат поставени, ще черпят с 546 921 киловатчаса по-малко годишно. Това е близо 100 хил. лв. по-малко за година. Освен това драстично ще бъдат намалени и емисиите на отделяния въглероден диоксид. 
В проекта е заложено преоборудване на 1 622 бр. улични лампи. Старата им конвенционална електромагнитна пусково-регулираща апаратура ще бъде заменена с нова – електронна, която е с повишена енергийна ефективност. В началото на вечерта новите тела ще светват на 100%, от 22 до 24 ч. ще намаляват на 75 %, от 1 до 4 ч. ще падат на 60 %, а след 4 ч. постепенно ще се усилват. На преоборудване ще бъдат подложени най-енергоемките лампи в общинския център и населените места. Специални датчици пък веднага ще засичат има ли нерегламентирано прикачили се към уличното осветление, има ли проблем в самата мрежа и пр.

Проектът предвижда и подмяна на 232 стари енергоемки осветителни тела с живачни лампи с нови, оборудвани с електронна пусково-регулираща апаратура. 
Очаква се работата по проекта да приключи до август 2015 г.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)