ВАС отменя окончателно таксите за детските градини във Велико Търново

Животът

31-01-2015, 14:34

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Таксите според магистратите противоречат на Закона за просветата

Върховният административен съд /ВАС/ е отменил окончателно таксите за детски градини във Велико Търново, предаде вестник "24 часа". През април миналата година по протест на Районната прокуратура в старата столица местният Административен съд ги обяви за противозаконни. Сумите бяха гласувани през 2011 г. от Общинския съвет. Държавното обвинение се разнищи казуса по сигнали от недоволни родители. Негодуванието им бе породено от това, че едни от тях получават право на отстъпка, а други - не. Намаление от 50% можеха да позлват само тези майки и татковци, които са платили в срок данъците си към общинската хазна.

Така съдът реши, че има несъответствие на общинската наредба за местни данъци и такси със Закона за народната просвета. Той задължава родителите да запишат детето си в подготвителна група преди започване на училище, като обучението е безплатно. С наредбата за местни такси и цени на услуги обаче е въведена месечна такса от 50 лева. Следващата разпоредба предвижда отстъпка от 50%, ако родителите на малчуганите са изрядни данъкоплатци.

Административният съд се мотивира, че пари за забавачките могат да бъдат искани само за допълнителни дейности извън образованието. Затова таските са отменени, тъй като също противоречат на Закона за народната просвета, Закона за местните данъци и такси и дори на Закона за нормативните актове.

Решението на Административния съд бе обжалвано от местния парламент. Общинарите твърдяха, че има причини да се искат такси и те не са свързани с образователния процес. ВАС обаче потвърди решението на първата инстанция.

"Разработва се изменение на текстовете за детските градини. В новата редакция е определена обща такса от 59 лева. Там ще бъдат посочени мотивите за месечното плащане. То няма да е за обучението, а за допълнителни дейности - храна, медикаменти, работно облекло, вода, горива, енергия", обясниха общински съветници.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов