Инвестиции за над 41 млн лева тази година във Велико Търново

Парите

01-02-2015, 14:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Амбициозна програма за инвестиции от над 41 млн. лева предвижда за тази година община Велико Търново, пише вестник "Борба". 36 млн. от разходите идват по европроекти и държавно финансиране.
Почти половин милион са предвидени за укрепване на речни корита и водостоци. Реконструират се устоите на моста на р. Белица във Вонеща вода, водостокът край Радковци, както и мостът на р. Веселина в с. Къпиново. 9900 лв. се влагат и в няколко отводнителни съоръжения около Габровци, където се активизираха и няколко свлачища. 23 хил. лв. пък се дават за повредения каменен мост в Дебелец.
Хазната дофинансира със 135 хил. лв. новия парк в кв. „Чолаковци”, а други 21 хил. лв. се отделят за рушащата се Балдуинова кула на крепостта Царевец. 20 хил. се дават тази година и за подмяна на дограма на Двореца на културата и спорта „Васил Левски”.
С 10 ХИЛ. ЛВ. СЕ ФИНАНСИРА ЕКОПЪТЕКА КРАЙ ХОТНИЦА, а 605 хил. лв. се осигуряват за ремонт на общински пътища.
За подходи към Килифаревския манастир местната хазна отпуска 43 хил. лв. 9900 лв. ще се изразходват и за осигуряване на цифров сигнал за райони, в които не може да се гледа телевизия.
Програмата за инвестиции предвижда и 120 хил. лв. за обновяване и направата на нови детски площадки на територията на цялата община.
3, 7 млн. тази година по европроект се дават и за комплексния онкоцентър, който е в строеж. 
Балканските селца Малчовци и Върлинка, където се оформя една от колоритните вилни зони, получават 200 хил. лв. за водоснабдяване.
Увеличени на 262 хил. лв. са и парите за ремонти на уличната мрежа по селата. В зависимост от големината си населените места получават между 5 и 12 хил. лв. за нови пътища, като кметовете ще посочват кои отсечки ще се правят.
89 хил. лв. трябва да даде местната хазна и за изграждането на храма „Възкресение Христово” до Руските гробища.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов