Свещеник ще лежи три месеца зад решетките

Крими

03-02-2015, 09:53

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Попът бил поръчал палеж на дома на родителите на бившата си жена

Районният съд в Свищов постанови 3 месеца затвор за местен свещеник, който поръчал палеж на жилището на родителите на бившата си съпруга в горнооряховското село Янтра, пише вестник "Борба". Наказанието за отец Димитър Андонов е наложено, след като магистратите признали споразумение между него и прокуратурата. 
Съдът е приел още да бъде зачетено времето, през което духовникът е бил с наложени мерки за неотклонение "задържане под стража" и "домашен арест". Така може да се каже, че Андонов вече е изтърпял наказанието си, тъй като е бил зад решетките от 10 юни до 19 август 2013 г., а под домашен арест - от 19 август до 7 ноември същата година. Решението от 28 януари е окончателно. "Два дни под домашен арест се зачитат за един ден лишаване от свобода", се казва в решението на съда. В него се допълва, че отчето трябва да плати 222 лв. разноски.
Делото се гледа в Районния съд в крайдунавския град, въпреки че разследването се води година под наблюдението на Районната прокуратура в Горна Оряховица. Прокурор Галя Николова от железничарския град внесе в съда обвинителен акт срещу духовника. Той трябваше да отговаря за поръчителство на палеж, който, за щастие, не бил извършен.
Според разкритията Димитър Андонов наел безработен свищовлия да извърши престъплението в горнооряховското село Янтра. Целта била отмъщение. Подпалвачът получил от отчето 330 лв. като възнаграждение и за закупуване на бензин и материали за подпалването. Наемникът обаче се изплашил и признал пред полицията за готвеното злодеяние. Така божият служител се озовал в ареста. След обжалвания на мярката за неотклонение той бе освободен срещу гаранция от 10 000 лв., а след това тя бе намалена на 500 лв. 
"Това е безумие. Не е редно извършител на такова тежко престъпление да се размине толкова леко. Освен това Андонов не е отстранен от Великотърновския митрополит Григорий и продължава да служи в най-големия храм в Свищов "Св. Троица", негодуват свищовлии.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов