Сдружениe на собственици за саниране се учредява безплатно

Около 150 сгради в Габрово могат да се включат в кампанията за енергийно обновяване

„Учредяването на сдруженията на собствениците е безплатно, единствената такса, която се плаща е от 10 лв. в Агенцията по вписванията“,съобщи Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството в Габрово. Днес заедно с вицепремиера Томислав Дончев и кметът на града Таня Христова представиха пред жителите на града параметрите на Националната програма за енергийна ефективност. В града около 150 са сградите, които могат да кандидатстват за саниране.

„Присъствието на представител на общината на учредителните събрания на сдруженията не е задължително, но е задължително да има обява, стояла 7 дни преди това на видно място. В противен случай, то може да бъде оспорено от съкооператор“, посочи Павлова. Държавата няма да плаща на сдруженията, за да се регистрират, допълни тя.

„Държавата няма да плаща или компенсира изградени вече външни изолации, както и изграждането на индивидуални отоплителни системи в отделни апартаменти от блока“, отговори на поставени въпроси регионалният министър. Тя обясни, че и дограма, която е стара и не отговаря на критериите, предписани от енергийния одитор, ще бъде подменена за сметка на програмата.

Забрана за продажба на жилища след тяхното саниране няма и не може да бъде наложена, опроверга слуховете регионалният министър. Тя подчерта, че 5 г. е гаранцията, която се издава върху извършените строителни дейности.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)