114 безработни в област Велико Търново получават шанс да започнат работа

Мисия

06-02-2015, 09:48

Снимка:

КНСБ Велико Търново

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В проектът на КНСБ се включени младежи до 24 години и хора над 50 години

В началото на февруари стартира за поредна година проектът на КНСБ “Шанс за работа – 2015″, като част от Националния план за действие по заетостта – 2015 г., финансиран от държавния бюджет, информират от пресцентъра на организацията в старата столица. На територията на област Велико Търново  ще бъдат обучени 114 безработни лица, които трябва да са регистрирани в „Бюрото по труда”. Ще бъдат обхванати две основни рискови групи – младежи до 24 години и възрастни над 50 години.

Безработните младежи ще се обучават по част от две професии. Едната е “Социален асистент подпомагане на деца”, като е необходимо бенефициентите да бъдат с основно и по-високо образование. Ще бъдат сформирани групи  от по 15 лица в градовете  Велико Търново и Горна Оряховица и група от 12 лица в гр. Лясковец.

Втората професия, част от която ще усвояват безработни младежи, е “Помощник – възпитател”, за която е необходимо лицата да са със средно или по-високо образование.  Една група  от 15 лица ще се сформира в гр.Велико Търново и една групо от 12 лица в гр. Полски Тръмбеш.

Младежите ще преминат през обучение по професионално ориентиране, мотивация и ключова компетенция “Работа в екип” и тогава ще бъдат професионално обучени в детските заведения. Партньори по проекта при тази целева група са съответните общини.

Втората група безработни са възрастни лица над 50 години с не по-ниско от основно образование, които след преминаване на обучение по мотивация и ключова компетенция “Работа в екип”, ще получат знания по част от професията “Болногледач”. Ще се сформират три групи от по 15 лица в заведенията – партньори по проекта. Това са МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД- гр. Велико Търново, МБАЛ „Св. Иван Рилски” ЕООД- гр. Горна Оряховица и Община Горна Оряховица.

По време на курса на лицата се полагат стипендии за присъствен ден, а след всеки преминат вид обучение ще получат сертификат. Удостоверение за успешно преминало професионално обучение ще получат бенефициентите, положили успешно изпит. Тогава на 40 % от тях ще се даде възможност да влязат в заетост за 3 месеца, като сключат договори със съответните работодатели. За периода на стажуване лицата ще получават минималната за страната работна заплата, която към момента е 360 лв.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов