Велико Търново инвестира над 1 милион годишно в развитие на спорта

Проектобюджета на Общината за 2015 година е много балансиран, заяви Николай Ашиков

Всяка година Община Велико Търново инвестира над 1 милион лева в развитие на местния спорт. Това каза пред репортер на Velikotarnovoutre председателят на местния парламент Николай Ашиков. От тях близо 400 хиляди лева са за нуждите на клубовете, а останалите са за поддръжка на спортните имоти, за наеми, режийни и др. „Затова нека не се спекулира, че Общината не мисли за спорта. Доказателство за противното са направените спортни зали, нови площадки и др”, коментира Ашиков. Той припомни, че след четвъртвековно прекъсване, в настоящия мандат бе възстановена и дейността на Спортното училище в старата столица. Повод за коментара му бе последното заседание на бюджетната комисия, на която червени общински съветници поискаха в бюджета за новата година да се извадят 100 хиляди лева от средствата, определени за култура. От тях 70 000 да се дадат на футболния клуб „Етър“ и 30 000 лева на хандбалния клуб, е предложението на социалистите.

Николай Ашиков припомни, че преди две години за великотърновския футбол от местната хазна са били осигурени 20 хиляди лева. В бюджета за следващата година на клуба са били отпуснати още повече средства – 50 000 лв. В настоящата общинска финансова рамка пък за „Етър“ са предвидени 70 хиляди лева. „Нямам нищо против футбола и спорта като цяло, но не може само той да бъде подкрепян, още повече пък за сметка на културата - особено в град като Велико Търново, където събитията от културния календар привличат хиляди туристи.“

Според председателя на ВТОбС конструктивност в предстоящата този четвъртък сесия за приемане на новия бюджет няма да има. Николай Ашиков прогнозира, че шестимата съветници от БСП отново няма да подкрепят бюджета. Това, че някои общински съветници използват само демагогия и опорни точки не е повлияло върху работата на Общинския съвет, е все пак оценката на Ашиков. Според него обаче, с наближаването на местните избори обстановката ще става все по-напрегната. „Лошото е, че не се виждат хубавите неща, които се случват във Велико Търново и района, а се акцентира върху измислени проблеми”, коментира Ашиков.

Бюджет 2015, който предстои да бъде гласуван на 12 февруари е много балансиран и добър, категоричен е Николай Ашиков.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)