Евродепутат предлага въвеждането на нов предмет в училище

Мисия

09-02-2015, 15:58

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Децата да изучават „гражданско образование“ инициира Светослав Малинов

Началото на своят проект „Европейско междучасие“ обяви евродепутатът Светослав Малинов, на пресконференция във Велико Търново днес. Той заяви, че в рамките на 4 години половина ще работи по подготвянето на учители за преподаване на нов предмет. Малинов обясни, че ще направи всичко възможно да въведе „гражданско образование“ като задължителна дисциплина в предучилищното и начално обучение. 

„Лично се ангажирам с издаването на две учебни помагала, които ще бъдат раздавани безвъзмездно.“, каза българският представител в Европейската комисия за култура и образование.  Той уточни, че изданията ще бъдат отпечани у нас и на български език. Първо пособение вече е готово. То е изготвено от катедра „Европейстика“, изцяло от български автори. Второто – ще бъде на тема „Основна теория на демокрацията“ написано от самия Малинов.

Предметът „гражданско общество“ ще обучава децата на начините на действие на институциите, законите, както и мястото на всеки гражданин в държавната система. Освен това тази дисциплина ще подготви малчуганите да реагират адекватно при кризисни ситуации, заяви евродепутатът. Чрез знанията, които в час по „гражданско общество“ учениците трябва да усвоят, ще могат да направят информиран политически избор, когато навършат пълнолетие.

„Не може да се говори за задължително гласуване, без да има гражданско общество.“, категоричен е Светослав Малинов. Той смята, че идеята за задължителен вот издига на дневен ред в очите на хора нуждата от информираност, а именно обучение в училище по широк спектър от теми касаещи и политиката. Българският представител в Европейския парламент подчерта, че е убеден във високото ниво на зрялост от страна на учителите, относно реализация на идеята му. Малинов отхвърля възможността децата да се обучават по „гражданско общество“ в часовете на класа. Според него трябва да има ясно обособени часове за новата дисциплина.

Tой заяви още, че през следващите 4 години и половина ще направи всичко възможно да посети над 100 учебни заведения в България.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов