Подписаха колективен трудов договор в сферата на образованието във Велико Търново

Велико Търново Лайф

09-02-2015, 16:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Срокът на договора е тригодишен

Колективен трудов договор в сферата на образованието подписаха днес кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, представители на двата национални синдиката на учителите и работодателската организация . Срокът на договора е тригодишен 2015-2017 г.

"В новият колективен трудов договор проличава отношението на Общината към ангажираните в образованието.", заяви Пенка Игнатова, директор на Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" във Велико Търново. Тя коментира още, че всяка години се въвеждат нови клаузи, като изпитаните, които са доказали добрия си ефект се запазват.

Присъстващите синдикати изразиха своето удовлетворение от договорените параметри на договора. Чрез него се потвърждава декларираният от общината като приоритетен сектора на образованието. Синдикати и работодатели оцениха като много добри условията за работа в детските градини и училищата. Те изразиха удовлетвореността си от факта, че част от параметрите на договора са по- високи и по-благоприятни за работещите в системата на образованието от стандартите на националният трудов договор.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов благодари на всички участници в процеса на изготвяне на документа и заяви, че диалогът е единственият път за постигане на добри резултати и успешна работа.

"Образованието винаги е било приоритет в политиката ни."-каза градоначалникът. Той уточни, че през изминалите 3 години 130 000 лева са били инвестирани в училищни сгради за енергийна ефективност. Даниел Панов съобщи още, че вече има няколко желаещи да се включат в националната програма за саниране, учебни заведения.

„Единствената ни болка в областта на образованието си остава съдбата на хуманитарна гимназия „Св. Св.Кирил и Методий”-заяви кметът. Той изрази увереност, че с предложените три нови специалности за следващата учебна година чувствително ще се увеличат желаещите да учат в гимназията.

„Културен туризъм и археология”е новата дисциплина, която ще бъде въведена в средното училище по хуманитарни науки. Учениците ще бъдат обучавани от майстови на възрожденски занаяти на "Самоводската чаршия", като всички средства ще се поемат от Общината.

”Здравен асистент” пък е специалността, която ще играе ролята на трамплин меджу самото училище "Св. Св. Кирил и Методий" и помещаващия се в нея филиал на Варненския медицински университет. Чрез дисцпилната Панов се надява интереса към продължаване на висше образование в тази сфера да се повиши.

„Библиотекознание и хуманитарни дейности” е третият нов предмет, на който залагат експертите по образование в Общината., Чрез трите нововъведения кмета се надява да бъде спасяване училището с най-дълга история във Велико Търново.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)