В Сухиндол се стягат за Трифон Зарезан

Велико Търново Лайф

10-02-2015, 10:50

Снимка:

bulgarianhistory.org

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Патрон на юбилейните чествания е вицепрезидентът Маргарита Попова

Празничните събития по повод Трифон Зарезан в Сухиндол започват още в сряда. Специален гост ще бъде вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова, която е патрон на тържествата. На връх празника в града се очакват и гости от побратимените на Сухиндол градове от Полша, Малта, Италия и Македония.

Тази година ще бъде юбилейното 150-то организирано честване на Трифон Зарезан в Сухиндол, което Общината ще отбележи с редица мероприятия. Официално ще бъде открит Информационен център, създаден по проект "Представяне на местното културно и историческо наследство на община Сухиндол чрез прилагане на информационни технологии".

В Народно читалище "Трезвеност" ще бъдат представени изложбите "Табелите на социализма" и "Сухиндол, моето място, моят дом".

На 11 февруари, на сцената на читалището с комедийно шоу специално за празника ще пристигнат почетният гражданин на Сухиндол - актьорът Христо Гърбов, заедно с комиците Руслан Мъйнов, Васил Драганов, Петьо Петков – Шайбата и Нора Караиванова.

В 20.00 часа от централния площад в града в небето ще полетят 150 запалени фенера.

На 12 февруари ще се проведе тричасов спектакъл "Зарезанска веселия" с участието на самодейни състави при читалището.

В петък, 13 февруари, официално ще бъде открит Лозаро-винарският културен и дегустационен център, създаден по проект на стойност 280 000 лева по Програмата за развитие на селските райони.

След това, на тържествено заседание на общинския съвет ще бъдат обявени почетните граждани на Сухиндол.

Предпразничния ден ще завърши със Зарезанска вечеринка с участието на вокално трио "Уникалните гласове" – Тримата тенори. Кулминацията ще бъде светлинното и фойерверк шоу - лазери ще изпишат в небето "150 години" - в чест на годишнината от организираното честване на Трифон Зарезан в Сухиндол.

14 февруари ще започне в 9.00 часа с Празнична света литургия в храм "Св. св. Петър и Павел".

Продължава в 10.00 ч на централния площад с концерта "...Вино да се лей, песен да се пей и хоро – люлей..." с участието на класа по народно пеене на Ана Борисова и детски клуб по народни танци към СОУ "Св. Климент Охридски" – Сухиндол. Те ще поведат и празничното хоро, след което патронът на тържествата - вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова и кметът Пламен Чернев ще поздравят гражданите.

В 11.15 ч от площада тръгва празнично шествие към местността "Димчански завой" - там ще се извърши традиционното зарязване на лозите. В 12.30 часа от местността "Върбака" шествието се връща обратно към Централния площад, където празникът ще завърши с хора и ръченици.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов