Нито една венчавка за Свети Валентин в старата столица

Животът

10-02-2015, 15:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Денят на влюбените съвпада с първата голяма Задушница за годината

Нито една двойка няма да сключи граждански брак в Деня на влюбените в старата столица. Свети Валентин тази година съвпада с първата голяма Задушница за 2015 г. и по тази причина според Методи Петров, управител в общинското предприятие „Обредни дейности“, всички желаещи са се отказали от венчавка в този ден.
По традиция всяка година на 14 февруари поне една двойка узаконява връзката си във Велико Търново. Уговарянето за датата за заветния ден, в който влюбените ще си кажат „да“, започва още 5 - 6 месеца назад. Няколко са били желаещите да се оженят, но след като разбрали, че на Свети Валентин е една от трите големи задушници, които православните християни отбелязват всяка година, променили намерението си.
Пламен и Ива от Велико Търново избрали 14 февруари за дата на сватбата си още през декември. Двамата много държали точно на този ден да се врекат във вечна вярност, защото тогава празнуват и 2 години, откакто са заедно. „Той ми предложи брак на 14 декември и беше логично да изберем и Свети Валентин за сватбата. Аз съм много суеверна и като разбрах, че тогава се пада Голямата Задушница преди Великия пост, категорично се отказах!“, сподели бъдещата булка. 27-годишната жена смята, че ако венчавката се проведе в деня, в който се възпоменават душите на починалите, младото семейство ще бъде сполетяно от зла участ. Освен това според нея свещеният съюз, осъществен на Задушница, няма да има същата тежест както при обикновен ден. 
Седем са били бракосъчетанията пред паметника на Асеневци във Велико Търново за изминалата година, заяви още Методи Петров. Изнесеният ритуал там излиза 360 лева. Сключването на брак извън обредната зала в сградата на общината често пъти бива предпочитано от влюбените. Най-вълнуващата венчална церемония, която предлагат от общинското предприятие, е така наречената „царска сватба“. Тя се прави сред крепостните стени на Царевец и превръща младоженците в кралски особи. Подобен ритуал обаче излиза солено. 1000 лева е стойността на самото бракосъчетание, а за да позволи Регионалният исторически музей сключването му, двойката трябва плати още 1000 лева. За изминалата година обаче няма нито една организирана сватба на Царевец. Последната царска венчавка е била лятото на 2013 г., когато нашенка сложи халка на безименния си пръст от японец.
Друга вълнуваща сватба във Велико Търново беше първата за 2015 година. Илина и Ивелин Момчилови бяха бракосъчетани лично от кмета на старата столица Даниел Панов. Двамата млади и влюбени търновци не предполагаха, че ритуалът ще бъде извършен от самия градоначалник. Щастливото събитие бе на 9 януари.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)