Изоставен физкултурен салон може да се превърне в многофункционална спортна зала в Дебелец

Мисия

12-02-2015, 11:07

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Идеята е на възпитаник на вече не функциониращото училище

Физкултурният салон на бившия техникум по машиностроене „Никола Вапцаров“ в Дебелец да бъде ремонтиран и превърнат в зала за различни видове спорт, по примера на новоизградената спортна зала до СОУ „Емилиян Станев“ във Велико Търново, предлага възпитаник на вече нефункциониращото училище, пише вестник "Борба". Идеята е на Стефан Бояджиев, който няколко години прави опити да запознае политици, известни спортисти и заможни хора с проблема. След като школото затваря врати, от 2011 г. залата се саморазрушава, оставена на произвола. 
Физкултурният салон е на 1 километър разстояние от центъра на Дебелец и е с размери 32 метра дължина, 20 метра широчина и 12 метра височина. Към него има изградена ВиК инсталация, както и електрозахранване. Залата е свързана с множество спомагателни помещения, съблекални и санитарни възли. Точно под нея има и стрелбище със същите размери. Въпреки всички тези предимства салонът е изоставен и никой не го стопанисва. Сградата на училището е държавна собственост, а материално отговорно лице на имота е директорът на Професионалната гимназия по електроника във Велико Търново „Александър Степанович Попов“. Идеята салонът да се реконструира и превърне в многофункционална спортна зала се споделя и от ръководството на Радиотехникума, но липсва спонсор. Според Стефан Бояджиев безхаберието на институциите ще се окаже пагубно. Мисията да върне приветливостта на залата и в нея да даде възможност на дебелчани да спортуват в родния си град, а не да пътуват до Велико Търново за тренировка, той е приел като своя от 4 години. „Изграждането на такъв физкултурен салон е дълъг и сложен процес. За салон с тези внушителни размери мечтаят много училища. Време е да се вземат мерки и помещението да се възстанови!“, категоричен е Стефан Бояджиев. Според него в салона могат да се изградят всички необходими съоръжения за практикуване на футбол, баскетбол, тенис на маса и корт, хандбал, волейбол, спортно катерене, фитнес, а подземието да се дооборудва и по този начин да се осъществяват и тренировки по стрелба. Той е убеден, че подобна модерна зала ще повиши спортната култура на младите хора в Дебелец и ще донесе приходи в местната хазна. Бившият възпитаник на школото смята, че ако салонът бъде ремонтиран, ще се превърне в аналог на спортния комплекс във Велико Търново „Спортно Търново“ и дори конкуренция. „Залата няма да „бездейства“, а ще бъде транплин за приобщаване към спорта и на хора, които никога не са тренирали. Такъв комплекс ще даде възможност за провеждането на състезания, всякакви прояви и ежегодно спортуване“, сподели още Стефан.
Той е изпратил писма до служебните министри на образованието и спорта, някои от най-известните спортисти, прославили България – Стефка Костадинова, Станка Златева, Тереза Маринова, Красимир Балъков и други, но отзвук няма. Бояджиев представил идеята си и на кмета на Дебелец Димитър Димитров, който обясни, че миналата година е направил предложение до кмета на община Велико Търново Даниел Панов сградата на училището да се прехвърли от държавна в общинска собственост. Отговор на искането си обаче все още не е получил. „Пожелах салонът да бъде прехвърлен на общината, да го ремонтираме, да го приведем в ред и да го пуснем в експлоатация“, уточни Димитър Димитров. Той заяви още, че ще постави проблема отново, за да осигури на жителите на Дебелец модерна спортна зала.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов