Севлиевци показаха засилен интерес към програмата за саниране

Животът

12-02-2015, 14:52

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

34 жилищни блока отговарят на критериите

Кметът д-р Иван Иванов, служители на общинската администрация и експерти представиха пред севлиевци Националната програма за енергийна ефективност този понеделник. На срещата присъстваха над 100 севлиевци, които получиха отговор на множество въпроси, свързани с  изпълнението на програмата и консултации относно подаването на документите за участие. „По програмата могат да кандидатстват всички многофамилни сгради с повече от 36 самостоятелни жилищни обекти в тях, като за целта трябва етажната собственост да учреди Сдружение и да подаде документи в Общината за регистрация. Важно е да се спазват методическите указания на Министерството на регионалното развитие, особено сроковете и образците документи заложени в тях“, каза д-р Иванов. Той информира, че в Севлиево 34 жилищни блока отговарят на критериите за участие в програмата, а до момента документи са подали 6 от тях. Много от питанията бяха свързани с това дали ще бъде сменен асансьорът на блока, дали ще бъде боядисан входът или подменено отоплението вътре в апартаментите. Кметът отговори, че по програмата са предвидени дейности за конструктивно укрепване на сградата, както и за обновяване на общите части и мерки за енергийна ефективност, свързани с топлоизолация и подмяната на дограмата. Д-р Иванов разясни още, че в програмата е заложено обновяването само на общите части на сградата. Допустимо е изграждането на инсталации за ВЕИ, ремонт на електроинсталацията и енергоефективни мерки в асансьорите. По думите му в програмата не се включва закупуването на нови радиатори, асансьори и вътрешно обзавеждане.

„Като отговорник по изпълнението, Общината ще следи за стриктното и качествено изпълнение на ремонтните дейности“, категоричен бе кметът. Докато тече подготовката по кандидатстването, всички граждани, които желаят, могат да ползват безплатно зала 300 в Община Севлиево, след предварително запазване на тел. 0675/ 396 112 и 0675/ 396 114, сподели още д-р Иванов.

Отговор на въпроси, свързани с Националната програма за енергийна ефективност можете да получите на тел: 0675/ 396 153 и 0675/ 396 148; на място в Община Севлиево: етаж 2, стая 209 и 216; чрез сайта на Община Севлиево, раздел: Обратна връзка/ Въпроси към кмета; и на електронен адрес: sevlievo@sevlievo.bg



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов