Осем общини ни удрят рамо магистрала „Хемус” да мине край Велико Търново

Пътят да се разположи на 10-12 км от старата столица, настоява кметът Даниел Панов

Осем общини от централна северна България, включително Габрово, Дряново, Трявна, Севлиево и други, подкрепят промяната на трасето на автомагистрала „Хемус”, според която то трябва да мине в близост до Велико Търново и Горна Оряховица, пише вестник "Борба". Кметът Даниел Панов обяви пред Великотърновския общински съвет, че вече е изготвен проект за резервно трасе, който се различава от предишния, фиксиращ пътя между Плевен и Ловеч и заобикалящ старата столица, горнооряховското летище и важен железопътен възел.
„Има изчисления, които са подвеждащи, за да се приеме предишното трасе, че магистралата щяла да се оскъпи с 40 млн. Това твърдение е опровергано. Премиерът г-н Борисов също е запознат с новото трасе и го подкрепя. В края на този месец в Министерския съвет ще има и специална среща по въпроса, а се надявам местните депутати да си свършат работата и да лобират за нас”, бе категоричен кметът Даниел Панов. Той допълни, че новият маршрут „слага” магистралата в близост до Самоводене и Поликраище.
ОФИЦИАЛНО ИСКАНЕ ОТ ИМЕТО НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ЗА ПРОМЯНА В ТРАСЕТО НА АВТОМАГИСТРАЛА „ХЕМУС” градоначалникът вече е внесъл в Министерския съвет. То вече е подкрепено и от другите съседни общини.
Документът съдържа над 20 мотива за острата нужда от прекрояването на маршрута, който към момента предвижда да заобиколи старата столица и да пресече община Павликени.
„Настояваме категорично пътят да се разположи на 10 - 12 километра от Велико Търново, между Самоводене и Поликраище. Мотивите ни са сериозни. Първо, тук е разположено международното летище, както и вторият в страната железопътен възел. При нас се пресичат и няколко главни пътя, а не на последно място градът е културна столица и важен туристически и университетски център”, обясни градоначалникът. Три правителства променяха маршрута на магистралата, като основната заслуга за това е на бившия силов министър Румен Петков, който наложи тя да минава през родния му град Плевен, а при нас да навлиза северно от Павликени, от района на Левски и Летница, щеше да върви край Бутово, Недан, около Дъскот, да преминава между Горна Липница и Патреш, Долна Липница, да влиза в съседната община Полски Тръмбеш в близост до Полски Сеновец, Петко Каравелово, Обединение и да навлиза в Стражишко в близост до Паисий и Камен, след което да тръгва в посока Славяново, Дралфа, Шумен и да стига до Варна. Тези трасета са фиксирани в оценката за въздействие на околната среда, която се прави при реализирането на проекта.
Вече стана ясно, че строителството на автомагистрала „Хемус” ще е на два етапа: Ябланица - Велико Търново и Велико Търново – Шумен.
Според един от вариантите „Хемус” може да дублира настоящото трасе на главния път София – Варна и да преминава край Самоводене. Той изглежда и най-реализируем.
Общата дължина на автомагистралата е 423 км. За доизграждането на оставащите около 240 км е извършена оценка за възможността да се реализира чрез публично-частно партньорство.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов