Нашенка шила роклите на Хюррем султан от „Великолепният век“

Животът

14-02-2015, 14:25

Снимка:

velikolepniat-vek.blogspot.com

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

50 000 метра плат отишли за тоалетите в сериала

46-годишна жена от павликенското село Димча е част от екипа шивачи, създали тоалетите за актьорите от филма „Великолепният век“. Ейшан М. от две десетилетия се занимава с бродерия и направата на сценични костюми. Нашенката живяла едва до пълнолетието си в селото, а след това заминала при роднините на баща си в Турция. Тогава тя за първи път застанала зад шевната машина. Била много сръчна и бързо овладяла техниката на шиене. Започнала да печели доверието на все повече клиенти, а един от тях я препоръчал на голяма „клечка“ в турския шоубизнес. Той от своя страна й предложил работа в хитовия сериал, представящ живота на султан Сюлейман. 
Четири години посветила Ейшан М. на костюмите от филма „Великолепният век“. Заедно с още 24 души тя работила денонощно върху изящните рокли на султанките от сериала. „За всеки един епизод изготвяхме нови рокли, пише вестник "Борба". Любимите жени на Сюлейман са били много суетни и чрез големия брой тоалети показвали могъществото и влиянието си“, сподели Ейшам М., която се прибра за няколко дни в родното място. Шивачката разказа идеята на сценариста Сердар Васбудж, който целял чрез красивите костюми да демонстрира пищността на Османската империя през шестнадесети век, пречупена през призмата на модерния свят. „Работихме дълго време върху това роклите да са едновременно близки до оригинала, но и съвременни. Например запазихме дългите ефирни ръкави, но направихме пищни деколтета. Демонстрацията на бюст в Средновековието е била недопустима“, обясни още нашенката.
Целият екип отделял специално внимание при направата на роклите на Мирием Узерли в ролята на Хюррем султан. Законната съпруга на Сюлейман Великолепни, според изследователи, обичала лилавия цвят и затова много от одеждите й били обагрени в пурпурно. Тъй като екипът искал да се доближи максимално до реалната история, нямало как да не се съобрази с това, сподели Ейшан. „Хюррем е била първоначално робиня, но след като султанът се влюбва в нея, бързо се сдобива с власт. Вероятно е имала комплекс за малоценност, защото искала да подчертае величието си с лилави рокли. Този цвят се носел само от членовете на великата османска династия“, разказа 46-годишната жена. Ейшан сподели, че в миналото лилавото се добивало само при смесване на определен вид мида, черупка от стрида и още няколко морски компонента. Това допълнително правело снабдяването в пурпурни рокли през шестнадесети век невъзможно за обикновените жени. „Искахме да подчертаем издигането в йерархията на харема. В началото роклите на Хюррем са скромни или пък в твърде ярки цветове. Целта беше да се покаже липсата й на вкус. Постепенно обаче тоалетите й стават по-елегантни, точно каквито трябва да носи една дворцова дама“, коментира шивачката от Димча.
Нашенката работела и върху одеждите на Селма Ергеч, актрисата, превъплътила се в ролята на любимата сестра на Сюлейман - Хатидже. „Роклите за нея бяха предимно розови и много нежни. Хатидже е била ранима душа и мечтателка, така че беше неизбежно това да не се отрази на стила й на обличане“, допълни 46-годишната жена. Тя подчерта, че самата актриса била много висока и имала проблем с прегърбването. По тази причина се налагало роклите й да бъдат силно стеснени, понякога дори леко задушаващи. 
Роклите на другата любима жена на султан Сюлейман – Махидевран, коренно се различавали от тези на Хюррем. „Майката на първородния син на падишаха е била винаги пренебрегвана и ощетявана. Затова за нейните тоалети подбирахме в бакърени цветове, от кафявата гама и бежово“, коментира нашенката. 
Майката на Сюлейман – Валиде Айше, се славела със своята изящност и красота. Ето защо стилистите акцентирали върху тоалетите й. „Вишневите и черните рокли бяха запазената марка на Валиде султан. Тя е била най-могъщата жена за времето си в Османската империя. Султанът черпел сила от нея, а тя управлявала харема му“, разказа Ейшан. 
За изработването на роклите от целия сериал били необходими 50 000 метра плат. Стилистите направил 4000 тюрбана, а за декорацията използвани 100 000 метра плат. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)