Вход свободен за музея-затвор на 18 февруари

Животът

16-02-2015, 14:50

Снимка:

velikotarnovo.topnovini.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Обиколките ще се осъществяват от 9:00 до 17:30 часа

Музеят-затвор във Велико Търново ще бъде отворен за безплатни посещения на 18 февруари по повод 142 години от гибелта на Васил Левски. Уникалната експозиция, която се намира на пл. „Съединение“ №1, южно от конака, е с работно време от 9,00 до 17,30 ч.

Строителство на затвора започва около средата на XIX в. През 1854 г. той вече се използва по предназначение. Постройката има един приземен и два горни етажа. Северно и западно от нея са разположени два вътрешни двора, оградени от високи зидове и спомагателни постройки. В единият е извършвано оковаването на затворниците, а другият е предназначен за разходки. В годините на османското владичество са използвани трите етажа на сградата. След Освобождението на България са пристроени нови помещения, а затворът функционира като етапен до 1954 г.
Експозицията е разгъната в приземния и на първия етаж. Направена е възстановка на интериора на три от килиите и карцера, функционирали по времето на борбите за национално освобождение. В помещението за мъчения са представени уредите, с които са извършвани инквизиции, както и описание на най-често прилаганите изтезания. В коридора на първия етаж върху табла са изписани имената на 399 поборници, лежали в Търновския затвор. Върху отделно фототабло са портретите на най-значимите личности, затваряни тук – Филип Тотю, Стефан Караджа, Васил Левски, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Георги Измирлиев, Тодор Кирков и др.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)