Ева Паунова: България няма друг начин да гарантира сигурността си със силата на 28 армии освен в НАТО

Животът

17-02-2015, 09:30

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Същеструва риск България да се превърне в защитна зона, коментира още евродепутатът

На практика няма друга възможност, която да осигурява отбрaната ни с 28 армии, освен НАТО. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова по време на лекция пред преподаватели и студенти от Националния военен университет „Васил Левски“. Тема на семинара бе „България в новата ситуация на сигурност в света“, информират от пресцентъра на партията във Велико Търново.

Според г-жа Паунова благодарение на член 5 от Вашингтонския договор, ние разчитаме основно на нашата армия, но и на армиите на съюзниците ни в НАТО. Призивът да не изпълняваме задълженията си в Алианса, в отбранителен съюз, който въвежда член 5 - нападението срещу един е нападение срещу всички, означава отказ от основните принципи на НАТО, коментира евродепутатът по време на лекцията пред студентите и курсантите във Велико Търново.

Политическият аспект на нашето членство в ЕС и НАТО е съвсем очевиден – нормално е една държава да иска да е в съюзи с държавите, които произвеждат най-много, осигуряват благоденствие за гражданите си, а спазването на правата и свободите е основен принцип, каза още Паунова по отношение на избора на България в двете организации.

Заедно с другите директни рискове от конфликтите на юг и изток, съществува и рискът България да се превърне в защитна зона, коментира евродепутатът по време на лекцията. България е външна граница на ЕС и на НАТО в условията на много по-сериозни предизвикателства, които не са просто единични кризи или случайни ситуации, а резултат от системни политически размествания.

Според Ева Паунова България трябва да убеди съюзниците си в НАТО и ЕС, че са нужни нови политики и структури, а не само периодични реакции на кризи. Трябва да се мисли за неща като единен подход по границите на съюза – единна гранична полиция, еднакви механизми и процедури, които да осигурят, че България няма да понася само удара. По подобен начин можем да говорим и за политиките по интеграция на бежанците и други, каза още евродепутатът.

Лекцията завърши със сесия на въпроси и отговор между Ева Паунова и студентите и курсанти в Националния военен университет във Велико Търново. На нея присъстваха още народните представители Георг Георгиев, Клавдия Ганчева и Евгени Стоев.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов