Цветанов: Разясняваме Програмата за саниране по най-прозрачния начин, за да изчистим всички въпроси и съмнения

Мисия

17-02-2015, 11:15

Снимка:

Пресцентър ГЕРБ

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Програмата предвижда при необходимост безплатен ремонт и изолация

   При огромен интерес и повече от два часа продължи срещата на домоуправители от Великотърновска област с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и с председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. На срещата бяха разяснени всички детайли относно Националната програма за безплатно саниране и укрепване на блоковете. Организатори на събитието, което се проведе в голямата зала на търновския театър, бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и областният управител проф. Пенчо Пенчев. Сред близо 300-те присъстващи бяха кметове на общини от региона, както и евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, която по-рано откри свой информационен офис в Търново.

  “Искаме по най-прозрачния начин да представим програмата за саниране, за да изчистим всички въпроси и съмнения. Целта ни е с тази програма да гарантираме стабилността на сградите и сигурността на хората, живеещи в тях. Трябва да отдадем заслуженото на министър Павлова и нейния екип от министерството“, каза пред гражданите Цветан Цветанов.

   Наред с конкретните стъпки по програмата, гостите отговориха и на множество конкретни въпроси, дошли от залата. „Отделна фирма изпълнител ще се избира за всяка сграда, а по Програмата безвъзмездно могат да се извършват и укрепителни дейности на старите сгради, в случай, че техническото обследване, заложено в нея, установи конструктивна неустойчивост. Общините да издадат предписания конструктивното обследване да се извършва по максимално безразрушителен метод“, препоръча Лиляна Павлова.

  Министърът на регионалното развитие и благоустройство обясни, че  програмата предвижда при необходимост да бъдат извършвани безплатен ремонт и изолация на покрив, смяна на дограми и безплатни довършителни работи за стените, на които прозорците са подменяни. „Блоковете с вече съществуваща изолация ще бъдат обследвани и при нужда тя ще се доукрепва и надгражда. Ако се налага, старите изолации ще се премахват и сменят с нови – за сметка на държавата, така че сградите да постигнат необходимата енергийна ефективност клас „С“, подчерта Лиляна Павлова.

  По думите й, строителните фирми ще са длъжни да дават минимум 3 години гаранция за извършените дейности.  Лиляна Павлова заяви още, че се предвижда от 2016 година право на безвъзмездно саниране да имат и собствениците в по-малки жилищни сгради. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов