Две години от смъртта на първия самозапалил се в България

Крими

18-02-2015, 10:32

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Трагичната му постъпка бе последвана от още 29 души

Точно преди две години 26-годишният Траян Маречков от Велико Търново сложи край на живота си чрез самозапалване. Младият мъж постави началото на вълна от публични самоубийства по време на протестите през 2013-та година.

Великотърновецът изпитвал огромна признателност и уважение към Васил Левски и вероятно затова извършил самоубийството си на 18 февруари, сподели преди време майка му Йорданка Маречкова. Самозапалването му била негова форма на протест срещу тежкото икономическо състояние на България. След смъртта на 26-годишния мъж жълтата преса излезе с информация, че Траян е страдал от психичко заболяване. Неговите близки категорично отхвърлиха твърдението, че е душевно болен.

Вечерта на 18 февруари 2013-та година Траян бил с двама приятели в дома си и под предлог, че се налага да извърши услуга на познат, излязал като обяснил, че няма да се бави. Малко преди 21:30 часа обаче той излял двулитрово шише с бензин върху себе си и се подпалил със запалка до светофарите на булвард „България“. Минувачите и живущите в близките блокове веднага се притекли на помощ и го запасили с пожарогасител. Когато линейката пристигнала на мястото Траян все още бил жив, но на път за болницата той починал, тъй като изгарянията му били почти 100%.

Днес на мястото, където 26-годишия търновец сложи край на живота си по изключителна мъчителен начин има паметна плоча и живи цветя. На дървото са залепени няколко хартиени сърца, а на земята има поставени свещи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов