Съпругата на Килифаревския поп със сензационно признание

Животът

20-02-2015, 08:41

Снимка:

вестник "Борба"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

„Не Радо Шишарката, а мъжът ми написа хита „Тигре, тигре”

Авторът на текста на мутренския химн "Тигре, тигре" не е Радо Шишарката, а Килифаревския поп Иван Крачолов. Това за пръв път сензационно обяви пред „Борба” съпругата на Попа - Таня Карачарова. Вече повече от 20 години официално се знаеше, че „Тигърът” е авторска песен на Шишарката, в която Попа е бил поканен само за да пее беквокалите, пише вестник "Борба". В „Уикипедия” е написано, че „Тигре, тигре” е първият голям солов хит на Шишарката, Таня Карачорова обаче твърди друго:
„Мъжът ми е написал текста на „Тигре, тигре” от първия до последния ред. Бил със свой приятел на дискотека и диджеят пуснал едно сръбско парче „Фикре, фикре”. Приятелят на моя мъж вече бил доста пийнал и започнал да си подпява. Но вместо „фикре, фикре”, пеел „тигре, тигре”, защото му се чувало, че такова пее изпълнителят. Иван се вдъхновил и по музиката на сръбското парче написал сам текста на „Тигре, тигре”. Предложил на Радо Шишарката да я вкара в албума си и той се съгласил. Песента била поставена по средата на аудиокасетата и издателите били доста скептично настроени, че тя няма да се приеме от слушателите. Когато албумът излязъл обаче, песента станала тотален хит. Тогава от музикалната фирма веднага спрели тиража, направили промяна и сложили „Тигре, тигре” за първа песен в албума, за да се продава повече. Това ми го е разказвал лично съпругът ми”, спомня си Таня Карачорова. Тя твърди, че най-известният хит на Хисарския поп „Дай си сърцето” също е написан от съпруга й. Тя няколко пъти го питала защо не си потърси авторските права от колегите си, но той отговарял: „Радо Шишарката, освен да пее, друго нищо не може да прави. Музиката е животът му. А и Хисарския поп също. Нека да се радват. Аз не им се сърдя. Не съм останал за парите от тези авторски права”. 
Таня Карачорова описва съпругът си като бохем и човек на купона и живота. През годините Килифаревския поп изкарал доста пари от щедрите бакшиши на мутрите. Но не ги задържал в себе си. Предпочитал да почерпи приятелите си, около него купонът и веселието да са непрекъснати. Бил особено близък с братята Васил и Георги Илиеви и с Иво Карамански. От някого от тях получил като подарък скъп часовник, но и него не задържал за дълго. Таня Карачорова отрича появилите се писания, че Попа заминал за Германия с куп милиони в банката от бакшиши. „Това не е вярно. Замина легално. По това време обаче българите нямаха право да работят законно в Германия. Затова той взе една църква под наем в Дюселдорф и там изгради българската църковна общност „Св. Георги”. Имаше си и църковен хор. Вече по-късно започна и транспортния си бизнес. Имаше камиони, с които караше нехранителни продукти, най-често авточасти от една фирма или предприятие до друго. Курсовете бяха до Холандия и Белгия”, разказва Таня. След смъртта на съпруга си сега семейният бизнес пада върху нейните крехки плещи. Тя обаче е твърдо решена да не се предава и да се справи. 
Иван Карачоров почина на 9 февруари в клиника в германския град Реншайд от рак на дебелото черво. Болестта му се развила бързо и го повалила само за няколко месеца. Въпреки направените му операции силният мъж не успява да се пребори с болестта. Иван Карачоров бе откаран от Германия в родния си град Килифарево седмица по-късно със специален хладилен микробус на търновска траурна агенция, чийто собственик бил негов приятел приживе. На 15-и, неделя, Попа беше погребан в родното Килифарево, в гроба на майка си. Девет свещеници опяха своя бивш колега. На опелото в местната църква обаче бяха забелязани малко от бившите колеги на певеца от музикантските среди. „Да се простят с него, дойдоха Радо Шишарката, Теди Джорджо, Артур пианиста – арменецът, който му правеше албумите, и една търновска певица Ели Валенкова, която пя на сватбата ни преди години. Може и да е имало и други, но да не съм ги видяла”, вдига рамене съпругата Таня. 
Близки на Иван Карачоров от детските и младежките години разказаха, че любовта към музиката у него дошла по наследство. Чичо му свирел на акордеон, а баща му на тромпет. Самият Иван пък можел да свири на кларнет. С този кларнет като млад изкарал цял концерт през нощта, качен върху бетонената козирка на стадиона в Килифарево.
Всъщност Иван Карачоров имал доста труден живот като млад. Със сестра си израсли в детски дом в Русе, тъй като баща им застрелял майка им и бил осъден на 20 години затвор. През 1990 г. Иван се замонашил и почти по същото време започна певческата си кариера. Още тогава обаче било ясно, че попът има дух на бизнесмен и предприемач. В първите години на демокрацията заедно с друг свещеник от Килифарево в гаража на Иван направили свещоливница. Тъкмо да започнат да печелят от нея обаче, Иван станал известен като попфолк изпълнител, тръгнал по участия и концерти и нещата с бизнеса се разсъхнали.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)