Сотир Цацаров: Обществото се нуждае от промени в Наказателно-процесуалния кодекс

Животът

20-02-2015, 13:26

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Според него съдия Янева не е в центъра на скандала "Червеи"

Превръщане на подписката в действителна мярка за процесуална принуда, домашният арест в нещо, което се контролира включително с електронни средства за наблюдение и възможност на съда след постановяване на осъдителна  присъда да измени мярката в по-тежка, са част от промените, които предложихме като експертни решения на народните представители. Това заяви главния прокурор на България Сотир Цацаров пред журналисти във Велико Търново днес. Той допълни още, че трябва да бъдат отнети документите за самоличност на тези, които имат забрана за напускане на пределите на страната. Вместо тях трябва да получат заместващи, които  да не нарушават правата им и да не публицизират пред обществото, че лицето е обвиняемо.

„Сегашната ситуация не може да продължава. Изключително съм удовлетворен, че 12 народни представители подписаха този законопроект и мина с пълно единодушие на първо четене в правната комисия на парламента“, заяви Сотир Цараров. Той уточни, че това не е закон на прокуратурата, а предложение на база експертния опит на обвинителите. „Ако това предложение се удави в работни оценки ще се чудим кои ще са следващите след Галеви, убиецът пред дискотека „Соло“... „, подчерта Цацаров.

Главният прокурор на България коментира и скандала с разработката „Червеи“. Той заяви, че съдия Владимира Янева не е основния виновник. „Нека не концетрираме нещата само върху съдия Янева. В тази игра тя е органът, който е незаконно е разпоредил използването на специални разузнавателни средства, но някой друг преди това е направил разработката. Цацаров предполага, че това е бивш служител на МВР или ДАНС.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов