155 предложения за поправки в Закона за предучилищно и училищно образование ще внесе Милен Михов

Животът

23-02-2015, 14:11

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Народният представител от Велико Търново предлага да се запази завършването на основно образование в 8 клас

Основното образование да се завършва в 8 клас, както беше до сега, и създаване на две гимназиални степени 9-10 и 11 – 12 клас, са част от идеите за поправки на Закона за предучилищно и училищно образование, на депутатът от Велико Търново Милен Михов. Той обяви предложенията си на пресконференция в старата столица днес.

„Името на Закона трябва да бъде променено на „Закон за българската просвета“, заяви народният представител. По този начин според него ще се осъществи необходимата приемственост.

Той бе категоричен бе децата трябва задължително да посещават детска градина от 4-годишна възраст.

Милен Михов обърна специално внимание на възнагражданията на учителите. Според него заплатите на  учебните педагози трябва да бъде не по-ниска от 20% над средната брутна работна заплата за страната. „При пенсиониране учителите трябва да получават обезщетение в размер минимум от 10 брутни работни заплати“, уточни депутатът.

Великотърновецът се обяви твърдо против финансирането на частни детски градини и училища. Михов заяви още, че застава срещи закриването на помощно учебни заведения и ресурсни центрове.

Директорите на училища да получават мандат от 4 години, като договорът им да може да се продължи за още най-много 4 години, предлага Михов.

Децата, които не успеят да завършат някои от класовете в рамките на втори - четвърти клас, да повтарят учебната година, заяви още депутатът.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов