Румънски учен е новият почетен доктор на ВТУ

Животът

24-02-2015, 07:32

Снимка:

www.uni-vt.bg

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изтъкнат румънски учен- старобългарист е новият почетен доктор на Великотърновския университет. Званието и почетните инсигнии бяха връчени на проф. д-р Дан Замфиреску на специална церемония в 321 аудитория на вуза от ректора проф. Пламен Легкоступ.

Званието „Doctor honoris causa на ВТУ” се присъжда на румънския учен за големия му принос в защита изключителната роля на Търновската книжовна школа за развитието на духовната култура в Югоизточна Европа през ХІV–ХVІІІ век. Проф. Замфиреску е от поколението румънски учени, извели идеята периодически да се провеждат Международни симпозиуми за Търновската книжовна школа.

Главно място в научното дело на румънския учен са системните Евтимиеви сборници с жития и слова – Велики Чети-Минеи, които изпреварват с два века събирателското и редакторското дело на митрополит Макарий в Московска Русия. Българското книжовно строителство след 1393 г. се възприема и продължава в Румъния, Сърбия, Великото княжество Литовско и Московска Русия.

Според проф. Дан Замфиреску „наследството от Търново” е „пренесено като свята светлина в един подслон сред планините, в Рила, и оттам подхранва духа на българския народ векове наред до Паисий Хилендарски и останалите предвестници на другото Възраждане от „века на нациите”. Така „духовната епопея на Търново продължава и до днес, защото тя е безконечна епопея”.

Академичното слово на новия почетен доктор бе на тема: "Търновските Евтимиеви Велики Чети-Минеи – уникален паметник на Византийска Европа”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов