На най-апетитният държавен терен във Велико Търново ще има цирк

Велико Търново Лайф

24-02-2015, 10:00

Снимка:

www.sunovnik.net

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Участътък бе спасен от застрояване

Най-апетитният държавен терен, който почти беше продаден след трансформация на собствеността от предишното правителство ще става парк. Цирковата площадка пред бившия Медицински колеж във Велико Търново, която е с площ от 18, 1 дка, е обект на апетити от страна на водещите търговски вериги, особено от „Кауфланд”. По инициатива на кмета Даниел Панов и областния управител проф. Пенчо Пенчев обаче местният парламент на старата столица стартира процедура по получаване на имота от държавата, пише вестник "Борба". Тя предвижда безвъзмездно прехвърляне по чл. 54 от Закона за държавната собственост, за което рамо ни удря и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.
Намеренията на сегашните властимащи са територията да стане парк, а не да се застроява. Предишното правителство трансформира земята от публична в частна държавна собственост, което позволяваше да бъде продадена, но след наша публикация намеренията лъснаха и процедурата бе стопирана.

Теренът бе предмет на дългогошен съдебен спор между Общината и държавата след като бившия губернатор доц. Константин Дочев го актува като държавен, независимо че се намира в чертите на старата столица.
Преди време бе обявено, че земята ще бъде превърната в парк, но това така и не се случи. Статутът й бе променен от публична в частна държавна собственост, което означава, че вече с нея са възможни разпоредителни сделки.
Според брокери цената на терена е поне 4 - 5 млн. лв. Великотърновското кметство отдавна претендира за имота, който обаче бе актуван като държавен. Преди три години във Великотърновския районен съд е внесена жалба против държавата, като повод за съдебния спор са именно тези 18, 1 дка апетитна земя. Апелативният съд в старата столица обаче решава, че кметството няма правно основание за иска.
Документална проверка на в. "Борба" показа, че теренът е актуван като държавен с Акт N 6202 от 13.05.1996 г., съставен от кмета на общината, тъй като тогава съществуващият Медицински колеж, чийто двор е оформял парцела, е бил държавен. По това време не са действали двата основни закона – за общинската и за държавната собственост, които са влезли в сила от края на същия месец и същата година.
В раздел 21 на акта за терена е записано, че имотът е предоставен за оперативно управление на Община Велико Търново, като и досега тя го ползва и отдава за културни мероприятия и циркови площадки.
Община Велико Търново е получила отказ за деактуване на имота от предишния областен управител Константин Дочев. Тогава губернаторът отказва да го отпише с мотив, че бил държавна собственост, позовавайки се на Закона за народната просвета. Впоследствие е направено ново предложение до Министерството на регионалното развитие и благоустройството за отписване на имота през 2007 година, след като Медицинският колеж е закрит, но и то остава без последствие. В крайна сметка теренът остава държавен и сега се стяга за продажба.
Нa някoлкo пъти ca пpaвeни oпити oт кмeтa Рyмeн Рaшeв зa дeaктyвaнeтo нa тepeнa oт дъpжaвнa в oбщинcкa coбcтвeнocт, нo пocлeдвaт oткaзи oт тoгaвaшнитe oблacтни yпpaвитeли и Миниcтepcтвoтo нa peгиoнaлнoтo paзвитиe.
Според запознати, след като мястото става парк, веригата „Кауфланд” ще изостри още повече апетитите си към парковата зона на Нова болница, където е и хеликоптерната площадка за спешни случаи.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов