Горнооряховският музей показва историята на Паметника на връх Шипка

Велико Търново Лайф

24-02-2015, 10:53

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Изложбата ще остане в града до 24 март

Изложба "80 години Паметник на свободата" гостува в Горнооряховския музей по повод Националния празник на Република България – 3-ти март. Експозицията, предоставена от Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“, е посветена на 80-годишнината от освещаването и откриването на Паметника на свободата на връх Шипка. Историята му е пресъздадена чрез фотографии и документи, разпределени в няколко теми: Шипченска епопея – събитието, обединило всички слоеве на българското общество около идеята за построяването на паметник; създаване на „Комитет за въздигане на паметник за възраждането и освобождението на българския народ”; конкурсни проекти и строителство; тържествата по освещаването и откриването му; развитие на идеята за превръщането на връх Шипка в национален музей.

В изложбата ще бъдат представени оригинални фотографии от строителството на Паметника и от всенародните чествания на 26 август 1934 г. Също така ще бъдат показани колекции от тематични пощенски картички, юбилейни монети и плакети, възпоменателни медали. Със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ всеки посетител ще може да подпечата документ за спомен.

Експозицията ще гостува в Исторически музей – Горна Оряховица от 26 февруари до 24 март 2015 година. На 3-ти март входът за всички посетители ще бъде безплатен.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов