Отбелязаха Тодоровден в еленските села Константин и Беброво

Велико Търново Лайф

28-02-2015, 18:00

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Избраха най-хубавия кон, каруца и муниция

С конни надбягвания бе отбелязан Тодоровден в еленските села Константин и Беброво. Гостите и жителите на двете села не изневериха на традицията и станаха свидетели на ежегодните кушии по случай празника, наричан още Конски Великден.

В дългогодишната традиция в Константин се включиха 16 участници. Награди на победителите раздадоха кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев, председателят на общински съвет Валентин Гуцов и кметът на Константин Стоян Комитов. „Най-хубав кон“ бе този на Стефан Джамбазов. Христо Теодоров взе две награди - за „Най-хубава каруца“ и „Най-хубава муниция“. Сашо Теодоров бе награден в категория „Чифт коне“, а „Най-бърз кон“ бе този на Азис Саидов. Посмъртна награда за най-дългогодишен участник в надпреварите в Константин, бе присъдена на Кирил Джамбазов.  Наградата „Най-красив магарешки впряг“ отиде при Кадир Диреков. 

Празникът в Беброво се организира от кметството в лицето на кмета Николай Колев и читалищното настоятелство в лицето на секретаря му Таня Станева. По стар обичай в центъра на селото участниците в състезанията бяха посрещнати с варена царевица и пуканки за здраве на животните и техните стопани. Конете бяха закичени с шарени пискюли, изработени от читалищното настоятелство. Надпреварата се състоя в две категории „Надбягвания на коне с каруци“ и „Езда“. И в двата тура състезанията спечели Осман Османов с кон Крум-Петър. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов