Финалистите от конкурса за есе за спасяването на българските евреи ще бъдат обявени на 5 март

Животът

02-03-2015, 13:54

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Конкурсът се провежда за 16 път

Възпитаници на Националната Априловска гимназия, ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и ПТГ „Пенчо Семов“ се включиха в литературния  конкурс „Спасяване на българските евреи по време на Втората световна война”. Конкурсът беше насочен към габровските ученици от средните училища по инициатива на фондация „Израел–България“ и нейния председател Яков Джераси.

Тържественото награждаване на финалистите ще се състои на 5 март 2015 г. от 15.00 часа в Актовата зала на Националната Априловска гимназия. Победителите ще посетят Израел и ще се срещнат с наследници на спасените български евреи. По време на церемонията гостите ще имат възможност да чуят отличените ученически творби, както и да зададат своите въпроси по темата. Специален гост на събитието ще бъде Яков Джераси.

Съгласно регламента на конкурса всички участници се представиха с написано есе върху книгата на Михаел Бар-Зоар „Извън хватката на Хитлер”. Те имаха възможност да избират между шест теми като всеки един от тях трябваше да включи в творбата си отговор на въпрос, зададен от автора на книгата. До заключителния етап бяха допуснати единадесет есета на учениците, които са класирани на първо, второ и трето място в училищния кръг. Комисия в състав от учители по „Български език и литература“ и „История и цивилизация“, определи финалистите от общинския кръг.

От 16 години фондация „Израел-България“  провежда сред ученици от горните класове конкурс за есе по темата за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. Стремежът на Яков Джераси е младите хора у нас да познават историята си, да се гордеят с предците си, да пишат по темата и свободно да изразяват мнението си.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов