Велико Търново отбеляза Националния празник на България

Животът

04-03-2015, 08:00

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Десетки жителите ни старата столица сведоха глави пред паметта на борците за свобода

С военен ритуал и издигане на българския трибагреник започна програмата по повод 137-годишнината от освобождението на България във Велико Търново. 

На събитието присъстваха кметът на Община Велико Търново Даниел Панов, заместник-председателят на НС Иван Иванов, народни представители от старата столица, областният управител проф. Пенчо Пенчев, началникът на НВУ "Васил Левски" бригаден генерал Тодор Дочев, директорите на институции, неправителствени организация, гости и десетки жители на града.

Тържествено слово произнесе градоначалникът на старата столица Даниел Панов. В речта си той призова търновци да се замислят за датата 3 март, като повод за поставяне и постигне на върховни цели. "Да се замислим как върви напред като народ. Как разполагаме силите, целите и ресурсите си. Как формираме и планираме стратегията си за бъдещето на държавата и нацията", заяви той. Даниел Панов апелира към жителите на Велико Търново да отстояват своята идентичност в рамките на европейската си принадлежност.

По случай празника поздравителни писма бяха получени от руския консул в Русе и побратимения град Твер.

На церемонията бе връчена Академичната награда "3-ти марти" на Община Велико Търново. Отличието получи Атанас Караиванов. Той е петокурсник, специалност Мотопехотни и танкови войски", а гражданската му специалност е "Национална и регионална сигурност". Паричната стойност на приза е 3 000 евро.

Празничен богослов бе отслужен на паметника "Майка България" от отец Славчо. 

Венци и цветя поднесоха градоначалникът, депутати, общественици и други.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов