Горнооряховчани сведоха глави пред паметта на борците за свобода на България

Животът

04-03-2015, 08:13

Снимка:

Община Горна Оряховица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Георги Измирлиев

Десетки горнооряховчани се включиха в честването на днешния Национален празник, информират от пресцентъра на Община Горна Оряховица. Тържественият ритуал започна с издигане на националното знаме на пл. „Георги Измирлиев” от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета инж. Добромир Добрев. Градоначалникът произнесе слово по повод 137-та годишнина от Освобождението. „Горнооряховчани не остават настрана от небивалия патриотичен подем на българския народ. Близо 240 души опълченци от селищата на общината се включват в Българското опълчение”, каза в словото си кметът. „С името на града е свързана и една героична светиня. Това е знамето, шито от сръчните ръце на безстрашната спасителка на града Елена Грънчарова, нейната сестра Вангели Шопова и братовчедките им Фичка Язаджиева и Зойка Обрешкова. С този боен символ са заловени Георги Измирлиев и Иван Семерджиев по време на Априлското въстание. В първите дни на свободата то е открито в търновския конак. След тържествена церемония лично генерал Гурко го връчва на ІV-та опълченска дружина, командвана от майор Петър Редкин. И заедно със Самарското знаме то поема към Шипка и Шейново, за да стане живата връзка между идеите и устрема на българските поборници и опълченци, каза още инж. Добромир Добрев.

Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Ганчева, от името на народния представител доц. Милен Михов, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно подразделение 22 790, от общинските организации на военноинвалидите, офицерите и сержантите от резерва, политически партии, обществени организации и граждани.

След официалната част, площад „Георги Измирлиев” бе огласен от фолклорни песни в изпълнение на народния певец Здравко Мандаджиев. Заедно с него в празничната програма участваха и танцьорите от Клуб за народни хора „Фолклорна броеница” и ФК „Сидер войвода” при НЧ „Братя Грънчарови-2002”. Пред сградата на Общината се изви хоро, в което се включиха и много горнооряховчани, дошли на празника.

Вчера Историческия музей – Горна Оряховица бе отворен за посетители от 09.00 до 18.00 часа. Причината за промяната е гостуващата изложба на Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“, посветена на 80-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на свободата на връх Шипка. Историята му е пресъздадена чрез оригинални фотографии и документи. Експозицията включва също така пощенски картички, юбилейни монети, плакети и възпоменателни медали.

През целия празничен ден входът за посетители бе безплатен. Всеки желаещ ще може да подпечата картичка за спомен от изложбата със запазени печати от фонда на НПМ „Шипка-Бузлуджа“.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов