Над 900 души присъстваха на протеста за смъртта на Вероника

Животът

04-03-2015, 20:08

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Галина Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Вероника починала от множество удари по главата, нанесени с предмет подобен на брадва

Протестиращите почетоха паметта на студентката с едноминутно мълчание

Стотици жителите на Велико Търново изпълниха пространството около паметника "Майка България", за да изразят своята гражданска позиция след жестокото убийство на Вероника Здравкова. Организираният във фейсбук протест събра над 900 души, които настояват за монтиране на осветление, камери и полицейско присъствие в злополучния участък. 

Инициаторите стартираха подписка, която ще бъде внесена във Великотърновския общински съвет. До 20:00 часа всеки желаещ имаше възможност да се включи в нея. Утре ще бъдат поставени тетрадки във всички факултети на Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", в които искането може да бъде подкрепено и от студентите, които не присъстваха днес. И ректорът на старопрестолния ВУЗ проф. Пламен Легкоступ се включи в подписката. Декларация на ГД "Днес" също ще бъде внесена в местния парламент. В нея се настоява за физическа охрана не само в района на жп гарата, а и в участъците около старата болница, Интерхотела и всички неосветени участъци в града. Виолета Белчева заяви пред присъстващите исканията на организацията, сред които и незабавен отчет за всички случаи на посегателство над личността за последната година, колко от тях са разкрити и какъв е броя на осъдените извършители.  

Теренът, за който простестиращи настояват да бъде обезопасен е държавна, а парцелите към него - частна собственост. Районът може да бъде обезопасен, след като има координация между институциите, коментира кметът на Велико Търново Даниел Панов. Градоначалникът заяви, че инициира среща с областния управител проф. Пенчо Пенчев, директора на ОД МВР Велико Търново Илиян Личев и други, на която ще бъде обсъден проблема и след нея ще бъдат взети мерки. Панов каза още, че вече е говорил с министър на регионалното развитие за казуса и предстои разрешаването му.

"Дошъл съм тук, защото съм съпричастен с тази голяма трагедия", заяви председателят на Великотърновския общински съвет Николай Ашиков. Той подчерта, че каквито законови мерки има възможност да бъдат вземат като превантивни мерки, ще да се реализират"

Децата са най-ценното за нашето общество. И без това много от тях заминават в чужбина. Ако не се грижим за тях..какво ни остава?", коментира още Ашиков. Той уточни, че трудности при решаване на въпроса ще създаде изясняването на собствеността на терените в района на жп гарата. "Ще вземем мерки, надявам се следствието да си свърши работата, защото за сега само предполагаме какво се е случило. Подкпрепям инициативата  на хората. Чух едно момче да казва - "Господин Ашиков, трябва да има тук бесилка на "Майка България" и такива хора, които си позволяват такава жестокост, мястото им е там!", така е!", заяви председателят на общинския съвет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов