В Сушица се преклониха пред подвига на ст.I степен Димитър Димитров

Велико Търново Лайф

08-03-2015, 09:26

Снимка:

Община Стражица

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В селото бе прожектиран документален филм за героя

В родното село на мирновременния флотски герой старшина I степен Димитър Ат. Димитров – с.Сушица, област Велико Търново, бе отбелязана 50-та годишнина от неговия подвиг. През 1965г. с цената на своя живот той спасява живота на екипажа и бойния кораб, на който е служил.

Възпоменателното тържество бе организирано от кметството в с.Сушица. То протече под мотото „50 години безсмъртие” и започна от къщата музей на матроса.

Почитта си към паметта на героя изразиха началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ контраадмирал Митко Петев, началникът на НВУ „Васил Левски“ бригаден генерал Тодор Дочев,  председателят на Общинския съвет в Стражица Илиян Маринов, народният представител от „БСП лява България“ Мариана Бояджиева, общинският кмет инж.Детелина Борисова, представители на Общинска администрация, представители на военноморските сили и на Асоциацията на сухопътните войски и граждани.

Сред присъстващите бяха и Гинка Нотева и Богдан Генчев – сестра и брат на героя, а Васил Ангелов – старшина II ст от резерва, който заедно с Димитър Димитров е участвал в потушаване на пожара в кораба, разказа емоционални моменти от предотвратяването на взрива през 1965г. Пред паметната плоча в къщата-музей „Старшина I степен Димитър Ат. Димитров” бяха положени венци и цветя.

В салона на читалището на Сушица бе изнесена литературно-музикална програма, беше прожектиран и документален филм за героя. 

Вечерта в центъра на селото се проведе тържествена заря-проверка. В нея взеха участие представителни роти и военен оркестър от Военен университет "Васил Левски” във Велико Търново, както и представителна рота от Пункт за базиране във Варна.

„Такива дела остават в сърцата и в патриотичната памет на нашия народ с десетилетия. Малцина са способните на такава саможертва, за да запазят своите бойни другари! Нека си спомним за всички герои в редовете на българската армия и флота. Нека да помним безстрашието им и да се отнасяме с уважение към всеки храбър българин, който се бори за суверенитета на родината ни“, каза пред жители на с.Сушица председателят на Общинския съвет и общински председател на БСП Илиян Маринов.

С  поздравителния си адрес към присъстващите се обърна и народният представител Мариана Бояджиева.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов