Превръщат изгорялата Баварска къща в елитен ресторант

Мисия

08-03-2015, 14:00

Снимка:

вестник "Борба"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Елка Димитрова е новият собственик на красивата вила, след като я откупи от реститути

Полуизгорялата и разрушена Баварска къща във Велико Търново ще бъде възстановена в автентичен вид по оригинални планове, скици и фотоси, разкри вчера пред „Борба” новият й собственик Елка Димитрова. Бизнес дамата е твърдо решена да върне прекрасната визия на емблематичната сграда в парк „Н. Габровски” и да я спаси от разруха.
„Ще представя официално проекта си през следващата седмица на Общинския съвет, пише вестник "Борба". Не коментирам параметрите по сделката, но се знае, че наследниците на имота се опитваха от много години да го продадат и всеки е могъл да го вземе, но така и не са се намирали кандидати заради сложните процедури. Не съм строител, нито имам намерение да правя огромен блок, каквито слухове се чуваха за къщата преди известно време. Ще направя елитен ресторант, тъй като аз и екипът ми много отдавна популяризираме философията на здравословното и качествено хранене”, коментира Димитрова. Бизнес дамата притежава сладкарската компания „Ела” и веригата „Хляб и приятели”.
Проектът за възстановяване на Баварската къща е възложен на арх. Ели Бенкова. Прекрасната сграда е паметник на културата и е строена в началото на 20 век в характерен баварски стил, откъдето е и името й. Направена е в някогашната вилна зона на града, но с разрастването на Велико Търново в момента е недалеч от центъра. Била е собственост и на родоначалника на социализма у нас Никола Габровски, който прави в района Първата социалистическа сбирка.
ДЪЛГО ВРЕМЕ БАВАРСКАТА КЪЩА СТОЕШЕ ИЗОСТАВЕНА СЛЕД ПОЖАРА. Собствениците й Невяна и Михаил Михайлови заедно с още няколко наследници от София не сториха нищо да я възстановят. Новият собственик обаче ще трябва да подели част от подхода към вилата с общината. „Нужна е процедура за ликвидиране на съсобственост, това е условието на банката кредитор. В момента съм в патова ситуация. Някога имотът е върнат без нормален подход. Разчитам на подкрепа от страна на местната власт”, коментира Елка Димитрова. Тъй като сградата е в изключително лошо състояние и не може да се ползва, трябва да бъде махната и на нейно място да се издигне нова, но в същия вид.
Според документи, с които „Борба” разполага, доста нескопосано е направено връщането на самата къща.
Практически имотът е върнат без достъп, а само с възможността към него да отвежда малка алея през парка. Според планове за района още през 1964 г. Държавният комитет по строителството е обособил парка. Тогавашните експерти обаче са преценили, че кокетната баварска сграда е в хармония с него, независимо че попада в чертите му, и са я оставили. В първите демократични години от това се възползват наследниците и си връщат къщата. Впоследствие я отдават за кръчма.
На 28 декември 2010 г. в разгара на строителния бум сградата е опожарена от клошар, а веднага се зародиха съмнения, че палежът е умишлен.
Допреди няколко години Баварската къща също функционираше като ресторант. Реститутите, чиято собственост бе, я бяха отдали под наем през 1993 година на великотърновския бизнесмен Хилендар Тодоров, който преди пет години я преотдаде на Пламен Панайотов.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов