Лиляна Павлова потвърди максимално близкото преминаване трасето на Автомагистрала „Хемус“

Мисия

09-03-2015, 08:00

Снимка:

bg.wikipedia.org

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Това ще подобри значително транспортното обслужване на старата столица

В Община Велико Търново е получено официално писмо от Министъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова във връзка с определяне трасето на Автомагистрала „Хемус“.

Министърът заявява в писмото, че солидните аргументи на Община Велико Търново са причина за преразглеждане на трасето и приемане на решение за максимално близко преминаване на магистралата до Велико Търново.

В писмото Министър Павлова информира Кмета на общината Даниел Панов, че за подготовката на проекта за предпроектните проучвания за доизграждане на Автомагистрала „Хемус“са актуализирани и допълнени през 2013 – 2014 г.

„Вариантът от предпроектните проучвания с приближаване към Велико Търново, преминава южно от Павликени и Поликраище, което удължава трасето с около 9 км. Предпроектното проучване показа , че трафика практически не се увеличава, а за сметка на това цената на изгражданото трасе ще нарасне с над 40 млн. лв.По тези причини вариантът първоначално е отхвърлен.

„Аргументите на Община Велико Търново, относно изместване трасето на юг ни накараха да преразгледаме това решение. След проведените разговори се изясни, че изместване на трасето в южна посока, като се премине южно от с.Никюп  и северно от с. Поликраище ще подобри значително транспортното обслужване на Велико Търново и околните територии, както и ще доведе до по-силен икономически растеж на региона.

Уверявам Ви, че вече са предприети действия за техническото разработване на вариант на трасето , максимално приближен до община Велико Търново в рамките на текущият договор за проектиране на Автомагистрала „Хемус“.Очакваме конкретно решение да бъде готово в най-кратки срокове , за което ще Ви уведомим допълнително.Оставаме на разположение за всякакви дискусии и инициативи, които биха помогнали за подобряване транспортното обслужване на Община велико Търново“- се казва в писмото на Министър Лиляна Павлова.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов