Мъж е починал от рядко срещаното заболяване листериоза

Животът

09-03-2015, 15:51

Снимка:

Velikotarnovoutrе

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Заразяването се осъществило чрез контакт с болно животно

71-годишен мъж от Велико Търново е починал от листериоза през месец февруари, съобщават от Регионалната здравната инспекция. Мъжът е получил срив в имунитета, като преди това е изкарал тежък хепатит. Листериозата е рядко срещано инфекциозно заболяване, което се предава от домашни или диви животни. Болестта засяга нервната система и уврежда вътрешните органи. Първите симптомите са неразположение, висока температура, увеличени лимфни възли и развитие на менингит, пише вестник "Борба". Рисковите фактори за заразяването са контакт с болно животно, консумация на заразено месо, мляко и яйца и риболов или къпане в замърсени водоеми. 
Общо 148 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през месец февруари във Великотърновска област, отчитат здравните специалисти. Най-много – 63, са случаите на заболявания от скарлатина, която се е разпространявала предимно в детските градини и в училищата. 
Сред другите най-чести инфекции през февруари са били ентероколитите и варицелата. Най-голям брой са били заболелите във възрастовата група до 4 години, а най-висока заболеваемост е отчетена в общините Златарица, Велико Търново и Горна Оряховица.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)