"Виржиния балет" спечели множество квоти за световно първенство и златни медали

Велико Търново Лайф

11-03-2015, 09:16

Снимка:

"Виржиния балет

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Журито присъди на великотърновските балеринки общо 78 медала

Великотърновската балетна школа „Вирджиния балет” взе участие в регионалните квалификации на Световната танцова организация DANCE WORLD CUP, в която членува. За трета поредна година представители на школата се включват в националните квалификации и на световните й конкурси. Танцовата надпревара се проведе на 7 март в София, в Младежки театър.

Журито присъди на великотърновци 51 златни медала, 11 сребърни и 16 бронзови. Така квотите на „Вирджиния балет” станаха 11. Всички отличия са и квоти за международното танцово състезание. Тази година то ще бъде в Букурещ през юли и трупата на Виргиния Казарина, която работи към Младежкия дом във Велико Търново, ще участва с най-добрите си деца.

Шест първи места са спечелили балеринките на „Вирджиния балет”. Шампионските им титли са за груповите танци „Цъфтяща вишна”, „Ирландско куатро”, „Кружевая”, „Перуански валс”, „Гранд валс”, „Класическо наследство”, както и за соловия танц на Богдана Лещакова „Джоел - синият папагал”. Сребърни отличия са спечелили танците „Заедно”, „Без думи”, „Африка” и „Амур”, който е солов и е на Александра Даскалова.

Два солови танца са били класирани на трето място. Единият е на Девора Казарина „Лявониха - беларуска полка”, а другият на Теодора Даскалова и се нарича „Фея Люляк”. Трето място журито е отредило и на хореографията „България”. Хореографи на танците са Сергей Казарин и Виргиния Казарина, която е и ръководител на балетната школа.

Шест квоти за DANCE WORLD CUP има и младата балетна формация VIRGINIA DANCE CREW, която е състав към „Вирджиния балет” и хореограф и ръководител е Мария Казарина. Младата хореографка е участвала в квалификациите с шест свои танца и е спечелила два златни и четири сребърни медала, които са и квоти за световните финали. Така квотите на балетната формация са общо 84.

Златни медалисти са станали Данаил Чергански и Габриела Опрова. Със сребро са се окичили Мария Казарина, Михаил Гонков и техният дует по български мотиви „И-ха!” в категория характерни танци. Калин Колев и Яница Таскова също са сребърни медалисти с дуета си I won't dance в категория джаз и шоу денс.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)