Отварят Кулата на смъртта на Царевец в Търново

Животът

11-03-2015, 10:22

Снимка:

В. Ангелова, вестник "Труд"

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Новата атракция предизвиква интерес, защото в кулата са обезглавявани престъпници

Източната бойна кула на крепостта Царевец във Велико Търново, където някога са се изпълнявали смъртните присъди, ще бъде отворена за туристически посещения. Това ще е поредната атракция в старата столица, която ще привлича гости.

Кулата е ремонтирана и ще е достъпна за посетителите на историческия хълм още в началото на пролетта. Това съобщиха от Регионалния исторически музей. Лично директорът на културната институция Иван Църов във вторник отключи портите и показа някогашните пособия, с които са работили палачите на Асеневата династия.

"Новата атракция често е наричана Кулата на смъртта, тъй като там са били обезглавявани престъпниците. Като допълнителна атракция ще бъде поставено копие на някогашния ешафод - съоръжението, с което палачите са отнемали животи, пише вестник "Труд". Ще има и малка експозиция от вещите на стражите. Източната кула е вдигната още през 1985, но досега не е била отваряна за туристи. Идеята е Царевец да стане още по-атрактивен за туристите", обясни Църов.

Възстановяването на Асеневата кула не е единствената нова придобивка на историческата крепост. На Първата порта е монтирано копие на средновековна катаракта. "Това е отбранително съоръжение. Благодарение на катарактата Царевец е бил защитен от нападения от врагове на столицата", разясни Иван Църов.

Той допълни, че през лятото зад крепостните стени ще бъде изградено средновековно селище. Инициативата за него е на местния клуб "Традиция". В шатрите ще бъде показан битът на някогашните боляри, занаятите им и обучението на воините.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов