Щабът за реакции при бедствия в Елена заседава заради свлачището към Мийковци

Животът

19-03-2015, 14:23

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Свлачището заплашва да откъсне от света 4 населени места

Извънредно заседание на Щаба за изпълнение на Плана за защита при бедствия на територията на община Елена се състоя днес в зала 211 на общинската администрация. Поводът на срещата бе активизираният в неделя свлачищен процес по пътя за село Мийковци. На заседанието присъстваха кметът инж. Дилян Млъзев, който е председател на Щаба, директорите на горските лесничейства в Елена и Буйновци, началникът на РСПБЗН, представители на РУ „Полиция“ и Бърза помощ, управителят на МБАЛ, отговорникът на МИР за района, управители на общински структури и специалисти от общинска администрация.

На заседанието Щабът реши да бъдат взети мерки за допълнително отводняване на участъка и съседни на него; да бъде поставена табела ограничаваща скоростта в участъка до 20 км/ч., както и светлоотразителни ленти за сигнализация през нощта; да бъде назначена комисия, от кмета на община Елена, която да огледа потенциално опасни места за възникване на свлачищни процеси по пътищата от републиканската и общинска пътни мрежи в отдалечени населени места, до които няма алтернативни пътища; да бъдат предприети мерки, свързани с отводняване и просветление на пътищата от общинска пътна мрежа.

Инж. Дилян Млъзев изтъкна сериозността на създалата се аварийна ситуацията и не скри опасенията си от наличието на предпоставки свлачището да обхване нови части от склона, включително и част от пътното платно. Районът е туристически, работи се за максимално бързото осигуряване на нормална проходимост в участъка. Общината ще кандидатства за отпускане на средства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Предстоят процедури по аварийно-възстановителни работи, каза инж. Млъзев. Затварянето за движение на МПС би възпрепятствало достъпа до селата Мийковци, Високовци, Игнатовци, Ралиновци, поради невъзможност за осигуряване на обходен маршрут, припомни още той.

Движението по път VTR 1079 /II-53/ Елена - Лазарци - Мийковци, в участъка от отклонението за с. Мийковци остава ограничено за товарни автомобили над 4 тона.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов