Ниската телесна температура води до затлъстяване

Животът

22-03-2015, 11:21

Снимка:

pixabay.com

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

Такива хора не изгарят достатъчно енергия

Една от причините за затлъстяването е ниската температура на тялото, установиха учени от Болонския университет, съобщи в. "Дейли мейл", пише БТА. Нормалната вътрешна температура на човешкото тяло е около 37 градуса по Целзий. Тя не зависи от температурата на околната среда или от физическата активност.

Учени от Болонския университет са открили, че при някои хора температурата на тялото не достига нормата. Организмът на тези хора не изгаря достатъчно енергия. А това води до натрупване на килограми (до 2 килограма на година) и съответно до затлъстяване.

В мозъка за регулирането на температурата отговаря хипоталамусът. В нето има терморецептори, чувствителни към температурата на кръвта.

На свой ред терморецепторите, разположени на повърхността на кожата, изпращат към хипоталамуса информация за температурата на кожата. Изследователите са сравнили температурата на тялото на хора, страдащи от затлъстяване, с тази на здрави хора, които не са с наднормено тегло.

При пълните вътрешната температура много по-често е била под нормалната. Специалистите се надяват, че изводите им ще помогнат за разработването на нови методи за лечение на затлъстяването.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)