Общината отново назначава лични асистенти

Животът

27-03-2015, 13:38

Снимка:

© European Union 2015 - source:EP

Автор:

VelikotarnovoUtre.bg

Всичко от Автора

От днес приемат документи за проекта "Нови възможности за грижа"

Агенция за социално подпомагане в партньорство с Община Велико Търново стартира изпълнението на Проект "Нови възможности за грижа" по процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014- 2020 г. 

Във връзка с реализацията на проекта "Нови възможности за грижа" в Община Велико Търново ще се проведе кампания за прием на заявления от кандидат-потребители и кандидати за лични асистенти в периода 27 март – 09 април 2015 г. включително. Комплектът документи ще се приема в стая 218, етаж 2 в общинската администрация. Допълнителна информация за социалната услуга "Личен асистент" предоставяна по Проект "Нови възможности за грижа" може да се получи в стая 218 в сградата на Община Велико Търново и на телефон 062/619 220.

Партньори по проект "Нови възможности за грижа" са всички 265 общини, като общата стойност на проекта възлиза на 64 966 534 лева, от които 55 221 554 лева са средствата от Европейския социален фонд и национално съфинансиране в размер на 9 744 980 лева. 

Целта на проекта е намаляване риска от зависимост от институционален тип грижи и подобряване качеството на живот на възрастни болни лица и хора с увреждания, както и преодоляване на последиците от социално изключване и бедност. От програмата могат да се възползват хора с увреждания с ограничения или невъзможност за самообслужване; хора над 65 г. с ограничения или в невъзможност за самообслужване; семейства на деца с увреждания и самотно живеещи тежко болни лица. 

По проекта ще бъдат назначени на срочни трудови договори лични асистенти, които не са придобили право на пенсия по реда на чл. 68 от Кодекса за социално осигуряване, съобразявайки се с предпочитанията на потребителите на услугата. Един личен асистент обслужва 1 (един) или повече потребители на услугата. Продължителността на проектните дейности е 13 месеца, от които срокът на предоставяне на социалната услуга "Личен асистент" е 10 месеца. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов