Масов скрининг за холестерол започва в Търново

Животът

28-03-2015, 13:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

velikotarnovo.utre.bg

Всичко от Автора

Втората поред кампания за откриване на заболяването е под мотото "Аз съм Мона Лиза"

„Аз съм Мона Лиза”–под този надслов ще се проведе за втора поредна година тридневна кампания за скрининг на фамилна хиперхолестеролемия. Тя се организира от „Български пациентски форум“ и предвижда в рамките на трите дни-30, 31-и март и 1 април доброволци да дежурят в градинката до пощата. Те ще предлагат на желаещите да попълнят изследването. Съобразно резултатите и при необходимост хората ще бъдат насочвани към местен кардиолог,  който подкрепя инициативата.
Тази година тя стартира от гр. Велико Търново. Името на кампанията тази година е "Аз съм Мона Лиза". защото според световни проучвания известната дама е първият диагностициран пациент с това заболяване”, кзаха организаторите.
„Нашето послание е към всеки, в чието семейство има прекаран инсулт или инфаркт в ранна възраст, да дойде и да направи своето кратко изследване, за да бъде спокоен за бъдещето на децата си. Това е заболяване, което се предава по фамилна линия”, посочват организаторите
В Световен мащаб честотата на заболеваемостта е 1:300 човека, а в България – по данни от скрининг от 2014 г. се оказваме все по-засегнати.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов