Над 1 милиард за нови работни места и квалификация

Животът

28-03-2015, 18:41

Снимка:

Великотърновоутре/архив

Автор:

velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

Две програми ще обучават безработни над 29 г. и хора с увреждания

1 266 млн. лева са предвидени в сферата на заетостта през новия програмен период на ОП „Развитие на човешките ресурси” 2014 г. – 2020 г., съобщи народният представител от ПП ГЕРБ от Великотърновски избирателен район Клавдия Ганчева – член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографска политика. Други 658 млн. лева са заделени за другото приоритетно направление по програмата за мерки за борба с бедността и насърчаване на социалното включване.

Управляващият орган на ОП РЧР сключи първите два договора по новия програмен период на обща стойност 100 млн.лв. Разпределението на средствата е осигурено по операциите „Нови алтернативи“ и „Младежка заетост“, които ще получат съответно по 65 млн.лв. и 35 млн.лв. Бенефициенти са Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. 

Вече са сключени първите два договора за новия програмен период на обща стойност 100 млн. лв. Бенефициенти са Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта. Средствата са осигурени за операциите „Нови алтернативи“ и „Младежка заетост“ , които ще получат съответно по 65 млн. лв. и 35 млн. лв.

Към настоящия момент услугата „Личен асистент“ се финансира със средства от републиканския бюджет. Процедурата „Нови алтернативи“ надгражда операция „Алтернативи“ и ще осигури непрекъсваемост на предоставяне на услугата на уязвимите групи. През месец април лични асистенти ще могат да бъдат назначавани в изпълнение на тази процедура с европейски средства. Договорът за изпълнение на проект „Нови възможности за грижа“ по цитираната процедура между МТСП и Агенцията за социално подпомагане е подписан на 18.03. 2015 г. Проектът е с национален обхват и ще се реализира в 28-те области на страната. Стремежът е от една страна да се надградят постигнатите добри резултати по операция „Алтернативи“ която е реализирана в предишния програмен период, а от друга да се осигури непрекъсваемост на предоставяната услуга „Личен асистент“ . Общините ще бъдат допустими кандидати и по схема „Независим живот“. Процедурата е иновативна по своята същност и подкрепата ще бъде насочена към улесняване достъпа до здравни услуги и към развитие на социалните услуги в общността, в подкрепа на социалното включване на хората с увреждания, както и до улесняване достъпа им до заетост. В резултат на изпълнение на дейностите ще се подобри качеството на живот на възрастните и лицата с увреждания, чрез създаване на условия и подкрепа за ефективно упражняване правото им на независим живот при зачитане на правата им и съобразяване с техните възможности и специфични потребности.
Целта е през новия програмен период да се подкрепят мерки, които да дадат шанс на младите хора да намират работа в реалната икономика и по този начин да се създаде основа за успешното им участие на пазара на труда и в бъдеще. Първите действия по новата програма „Младежка заетост“, насочени към осигуряване на заетост на младежите, са вече факт. Очаква де най - малко 8 000 младежи да се включат в чиракуване и стажуване, което ще улесни прехода на младите хора от образование към заетост, а едновременно с това ще им осигури ценен професионален опит, необходим за заемане на свободни работни места при работодатели. Проектът ще се реализира на територията на цялата страна и е с продължителност 25 месеца.
През 2015 г ще стартират и още две операции – „Обучение и заетост за младите хора“, насочени към осигуряване на необходимото обучение на безработни младежи под 29 години и операция „Обучения и заетост“ - за неактивни и безработни лица над 29 г. Очакванията са след приключване на операцията над 5 500 лица над 29 г. да са включени в заетост, а 4 400 да са придобили квалификация

В допълнение се предвижда в начало на 2015 г. да стартира и операция „Ново работно място“. Работодателите ще бъдат стимулирани да наемат безработни лица не само чрез осигуряване на финансиране на професионално обучение, но и чрез закупуване на оборудване, обзавеждане, включително извършване на ремонт на помещенията, в които ще бъдат разкрити нови работни места за лица с увреждания. С мерките по тази операция с бюджет 40 млн. лв. се очаква 2 500 лица да намерят работа а други 2 500 да получат квалификация.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов