Най-престижният форум за културен туризъм започва в старата столица днес

Мисия

02-04-2015, 08:33

Снимка:

Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

13% ръст на туристите през миналата година отчете кметът Панов


78 български и чуждестранни участници ще представят нови туристически продукти във Велико Търново. За дванадесета поредна година старопрестолният град е домакин на Международното туристическо изложение „Културен туризъм”, което ще се проведе от 1 до 4 април. Сред изложителите са туристически компании и организации от ЮАР, Хърватска, Индонезия, Виетнам, Индия, Китай, Гърция, Русия, Румъния, Мароко, Корея, Македония и България, съобщи управителят на Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” Цветомир Бояджиев. 60 рекламно-информационни щанда в изложбения комплекс „Рафаел Михайлов” ще разположат общини, културни институти, посолства и национални туристически представителства. 
Освен туристическото изложение в програмата на форума са включени дискусии. Първата е на тема „Как да направим успешен вътрешния туризъм: културното наследство – подцененият български потенциал”. Експерти в областта на туризма и комуникациите, туроператори, университетски преподаватели ще обсъждат неразкрития потенциал на културното наследство и слабостите в експонирането и интерпретирането на историческите ценности. Годишната среща на кметовете на общини по проблемите на туризма с участието на ресорния  министър Николина Ангелкова ще се проведе на 3 април. Същия ден в читалище “Надежда” ще се състои церемонията по връчването на наградите на изложението. 
Близо 13% ръст на туристите през миналата година отчете кметът на Велико Търново Даниел Панов. По негови думи това се дължи на богатия културен календар на града. Тази година ще бъде наситена с още повече събития, свързани с честването на 830-годишнина от въстанието на болярите Асен и Петър и възстановяването на Втората българска държана, подчерта Панов. „Надявам се, че проектът за реставрация на Трапезица, внесен в Министерския съвет, ще бъде реализиран през тази година, за да може догодина крепостта да отвори врати за туристи”, каза градоначалникът. 
В рамките на изложението ще се проведе единадесетото издание на фестивала за туристически филми „На източния бряг на Европа”. 56 продукции, представящи красивата природа и забележителностите на 23 държави, са регистрирани в състезателната програма, съобщи директорът на фестивала Мария Карагьозова. Тя изтъкна, че от т.г. „На източния бряг на Европа” е член на Международния комитет на туристическите филмови фестивали, което го превръща в един от 13-те най-престижни световни фестивала за туристически видео продукции. 
Великденски базар, творчески работилници, различни демонстрации, съпътстват туристическата борса. 
Форум „Културен туризъм” се организира от Община Велико Търново и Общинската агенция по туризъм „Царевград Търнов” със съдействието на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции. За пръв път партньор на изложението е Министерството на туризма, уточнява общинското радио в старата столица.  Ведомството ще има свой щанд, на който ще презентира Рилския манастир, общини и туристически сдружения. 
  
  



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов