Средновековието оживя на Царевец

Стотици се докоснаха до древни занаяти

Средновековно тържище и кухня, палач с брадва, улични музиканти и войни в метални доспехи бяха сред атракциите на Царевец в последния ден на Международното изложение “Културен туризъм”, съобщи DarikNews.bg.

Стотици жители и гости на града се потопиха в атмосферата на средните векове, благодарение на историческите възстановки „Всекидневието на средновековния Търновград“. В пресъздаването на бита, занаятите и военния живот участваха представители на великотърновския Клуб “Традиция” и на Средновековно общество "Модус Вивенди” от София.

12 вида занаяти, сред които ковачество, грънчарство, кожарство, монетосечене, дърворезба, кошничарство, производство на хартия и козметика по старинни технологии, видяха посетителите. На Царевец отвори врати и музей на открито със снаряжение, доспехи и цивилни костюми от региона на България, Византия, Руските княжества, Кумания, Западна Европа и Латинската империя.

Демонстрациите по средновековни бойни умения, включващи фехтовка с едноръчен меч и щит, стрелба с лък и арбалет, бяха придружени с лекции. За малките посетители имаше средновековните детски игри и забавления. Сред атракциите бе и група "Der Dudelgeist", изпълняваща старинна музика на реплики на средновековни инструменти от Западна Европа и Ориента. Огромен интерес предизвика палачът с характерна качулка, който с брадва и дръвник демонстрираше каква е била съдбата на осъдените престъпници преди векове.

Малки и големи имаха възможността да опитат и ястия, приготвени по автентичен рецептурник от Средновековието. Оказва се, че нашите предци не са яли основни продукти като боб, картофи, домати и чушки. Те са навлезли в Европа доста по-късно след Великите географски открития, обясни Магдалена Чамурджиева от клуб “Традиция”. Вместо боб средновековните хора са консумирали бакла, грах и нахут, а така също моркови, ряпа и целина. На трапезата в древността са слагали дивечови и домашни меса, риба и морски дарове.

Гостите на средновековната кухня видяха как се приготвя телешко варено с хрян, нахут със сушени кайсии, рибена чорба и пиле по Романски. Няма запазени български рецепти, ползвали сме Западноевропейски рецептурници след 11 век, тъй като от по-ранни времена също не са достигнали до нас, каза Магдалена. За готвене южните народи са ползвали зехтин, а северните орехово масло и мас.

Възстановките на Царевец се организират от Общинската агенция по туризъм „Царевгрд Търнов“ и представят интерактивните демонстрации и средновековния фестивал, който предстои лятото на Царевец. Събитията са част от програмата за 830-годишнината от въстанието на болярите Петър и Асен и възобновяването на Втората българска държава.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов